La Diputació edita una guia de sostenibilitat perquè els fons europeus arriben a tota la província
L'objectiu és que els consistoris de Castelló sàpien com aplicar els ODS, requisit per a rebre fons de la UE
La Diputació de Castelló ha presentat una de les primeres guies pràctiques de la Comunitat Valenciana per a facilitar l'aplicació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'ONU (ODS) als municipis, perquè la província “arribe a la dècada vinent amb els deures fets”, segons ha explicat el president de la diputació, José Martí.
Es tracta d'un catàleg de mesures i actuacions perquè els municipis puguen treballar tenint al cap els objectius que l'ONU es va marcar per a l'any 2030 i puguen també optar a les pròximes convocatòries de fons europeus, que exigeixen com a requisit l'aplicació dels ODS als projectes que es presenten.
Així ho han explicat Martí, i els diputats de Medi natural i Sostenibilitat, María Jiménez i Ignasi Garcia, que han presentat els 17 objectius a impulsar, com són l'eliminació de la pobresa, la lluita contra el canvi climàtic, la igualtat de gènere, l'educació, la cura del medi ambient i l'enfortiment de la democràcia.
Així, es planteja un decàleg d'accions per a cadascun d'aqueixos objectius i, com ha indicat Jiménez, també inclou mecanismes per a monitorar cada projecte per a avaluar els avanços.
Garcia, per part seua, ha assegurat que, “és el moment d'assentar les bases del que serà un nou paradigma socioeconòmic que tinga més cura de les persones i del nostre medi ambient”, per la qual cosa ha destacat la importància de la guia per a uns ajuntaments que tenen com a matèries pròpies la gestió de l'aigua o els residus. A més, ha destacat la importància de fer arribar la guia als municipis més xicotets i amb menys recursos, per a facilitar-los la seua implantació.
Entre les mesures que es recomanen en la guia apareixen algunes com l'extensió de les escoles infantils, restaurar i connectar els espais verds entre si, sumar-se a les diferents campanyes i xarxes per a la protecció del medi ambient, millorar l'accessibilitat a tots els espais o aprofitar la biomassa forestal.
En definitiva, segons ha explicat Martí, la Diputació provincial edita aquesta guia per a afavorir que la província puga ser “un lloc més habitable, just, inclusiu, saludable, intel·ligent i sostenible mediambientalment”.