La Diputació destina 80.000 euros per a rescatar i convertir en fonts de riquesa una desena de jaciments castellonencs
El president José Martí ressalta que aquests treballs permetran rellançar la xarxa provincial de recintes arqueològics com a reclam turístic
El president de la Diputació de Castelló, José Martí, ha donat a conéixer aquesta setmana els detalls de la campanya d’excavacions que la corporació provincial portarà a terme al llarg d’aquest 2021 en un desena de jaciments castellonencs. El pressupost assignat per a aquestes intervencions puja a la suma de 80.000 euros, el que suposa un increment de 10.000 euros respecte a l’any anterior. Amb aquesta campanya es pretén recuperar i investigar aquests emplaçaments de gran valor històric i posar-los en valor perquè puguen convertir-se en un atractiu turístic més d’aquesta província.
José Martí, qui ha estat el principal valedor -junt a la diputada Ruth Sanz- d’aquesta iniciativa, ha destacat les bondats del pla: “A l’hora de concebre’l vam decidir apostar per disseminar els treballs arreu del territori, ja que això ens permetrà rellançar la xarxa de jaciments arqueològics castellonencs com a reclam perquè la gent s’interesse per la nostra història més primitiva i augmente el nombre de turistes que s’acosten a l’interior.
Entrant en detall, els treballs es realitzaran a jaciments ubicats a Zucaina, Vinaròs, Montán, Cortes de Arenoso, Cabanes, Benafer, la Serra d’en Galceran, Alcalà de Xivert i Borriol. A Torralba, Sucaina, Vilafamés i Benicarló també es portaran a terme tasques de prospecció amb la participació tècnica del personal del Servei d’Arqueologia. En el cas de Vilafamés es realitzaran en l’antiga Casa Abadia, immoble que acollirà l’ampliació del famós Museu d’Arts Contemporani de la localitat.
D’aquests, el projecte que requereix d’una major inversió és l’excavació i la consolidació del jaciment de ‘Los Cabañiles’ de Zucaina,, a l’Alt Millars. Amb aquesta actuació es donarà per finalitzada la recuperació d’aquest important recinte funerari -un dels més importants de la província-, que compta amb vestigis datats des del segle IC aC. En aquesta anualitat s’invertiran 30.000 euros.
El jaciment del Puig de la Misericòrdia de Vinaròs també rebrà enguany la visita dels equips arqueològics de la Diputació per a continuar amb els treballs d’exploració i restauració del que un dia va ser la residència fortificada del cap de l’elit social del Maestrat prehistòric. Per a aquesta actuació s’han assignat 11.000 euros.
Ruth Sanz ha informat que encara s’han de determinar les dates concretes de les actuacions, tot i que ha avançat que s’allargaran des de la primavera fins a finals de la tardor. Així mateix, com a diputada de l’àrea d’Arqueologia ha assegurat que és “fonamental que retornem l’esplendor perdut d’antuvi dels valors patrimonials de les nostres comarques i que els difonguem perquè puguem conéixer un poc més sobre les nostres arrels històriques”.