Cs de la Diputació demana mesures per a que les plagues no comdemnen la recuperació del sector citrícola
Domingo Vicent remarca que "la permissivitat de la UE porta als nostres llauradors a estar en clara desigualtat"
El portaveu adjunt de Ciutadans (Cs) en la Diputació Provincial de Castelló, Domingo Vicent, ha demanat "mesures perquè les plagues no condemnen la recuperació del sector citrícola". "Estem previsiblement davant la millor temporada dels últims anys gràcies a la demanda a l'alça des de la pandèmia, no obstant això, ens continuem enfrontant als mateixos problemes de sempre", ha lamentat el diputat. "La permissivitat de la Unió Europea deixa en una situació de clar desavantatge competitiu als nostres agricultors", ha destacat Vicent, qui ha afegit que "a més, la nostra normativa és de les més segures i exigents amb el medi ambient, cosa que no ocorre en altres països".
En aquest sentit, el portaveu adjunt s'ha mostrat "especialment preocupat per l'extensió del cotonet dels valls que ja ha arribat a altres comarques com la Plana Alta i l'Alt Millars". "L'entrada de cítrics de tercers països, especialment de Sud-àfrica i Sud-amèrica, sense cap control està deixant la collita en un estat desolador", ha assegurat el diputat. Així mateix, "a aquesta problemàtica cal sumar els vetos dels EUA o Rússia i un possible Brexit dur", ha informat Vicent.
Així doncs, entre els acords proposats en la iniciativa està exigir que les mercaderies importades que entren a través dels ports d'Espanya i altres països europeus complisquen amb la normativa europea, augmentar el nombre d'inspeccions i controls, i exigir especialment la inspecció en origen i amb un criteri únic per a reduir al mínim el risc d'importació de plagues, millorar la coordinació amb les CCAA perquè executen aqueix control en les seues àrees de competència en els productes que entren pels seus ports, especialment aquells que procedeixen de Sud-àfrica, Nord d'Àfrica (com Egipte, Turquia, el Marroc o Tunísia) i països del MERCOSUR (com l'Argentina i el Brasil), ja que són els que es poden trobar de forma generalitzada en els supermercats, demanar el tractament en fred per a la conservació de la fruita durant el transport i finalment, augmentar les sancions en cas d'incompliment de la normativa europea.