elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Diputació demana al Govern una transició flexible abans d'imputar el 'basurazo' als veïns

La Diputació demana al Govern una transició flexible abans d'imputar el 'basurazo' als veïns
  • El ple aprova una moció impulsada pel Govern Provincial per a exigir al Govern Central a replantejar o estudiar mètodes més flexibles de transició i prestar ajudes i instruments financers als ajuntaments

La Diputació Provincial rebutja la nova taxa de residus imposada pel Govern i exigix que no repercutisca íntegrament als castellonencs.

El ple ordinari corresponent al mes d'octubre celebrat este dimarts en la institució provincial, ha aprovat una moció impulsada pel Govern Provincial per a exigir al Govern Central a replantejar o estudiar mètodes més flexibles de transició i prestar ajudes i instruments financers als ajuntaments, perquè el ciutadà no carregue íntegrament amb la taxa.

La moció ha sigut aprovada amb els vots a favor del Govern Provincial i Vox, i els vots en contra del PSOE i Compromís.

L'any 2008 la Unió Europea va aprovar la Directiva 2008/98 CE, modificada per la 2018/851 coneguda com la “Directiva Marc de Residus, que va establir uns objectius per a la reducció, reutilització i reciclatge de residus municipals i que establix diverses recomanacions, entre elles incentius econòmics per a reduir la generació de residus. Ara, tal com ha imposat el Govern d'Espanya, la nova taxa passa de ser de potestativa a obligatòria. Això vol dir, que els ajuntaments, com s'ha fet fins ara, ja no podran optar a finançar una part amb recursos generals del pressupost municipal.

Fins ara només existia el límit general que establix la llei d'Hisendes Locals, segons la qual, la taxa es cobra en el seu conjunt, no podia recaptar més del que a l'Ajuntament li costa prestar el servei corresponent, però sí que podia recaptar menys, com així ho ha fet en nombrosos ajuntaments. És per este motiu que a través de la moció i com ha expressat el vicepresident i portaveu del Govern Provincial, Héctor Folgado, “esta llei suposa un atac a l'autonomia de l'administració local, ja que obliga a incrementar la taxa fins i tot en ajuntaments econòmicament sanejats i amb la capacitat financera suficient per a fer front al dèficit que genera este servei”. Sobre aquest tema, la institució provincial, respectant l'autonomia local dels Ajuntaments, s'oposa al fet que hagen de repercutir el 100% del cost de la recollida de residu en la ciutadania i insta el Govern d'Espanya a tindre en compte les peticions i el posicionament de totes les administracions locals que han mostrat la seua oposició.

I és que, amb la nova llei, ara canvia el paradigma, ja que la taxa que es cobre no pot ser deficitària, és a dir que els veïns han de pagar íntegrament tot el que costa el servei i a més l'impost per abocament, sense que els ajuntaments puguen continuar congelant l'impost i finançant una part de tot. Així, com ha lamentat el vicepresident provincial “hi haurà veïns que pagaran més per la taxa de residus que per la contribució”.

En un altre orde de coses, la sessió plenària ha aprovat un conveni de Col·laboració entre la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, la Diputació Provincial de Castelló i la Universitat Jaume I, per a la millora del coneixement hidrogeològic de les masses d'aigua subterrània a la província de Castelló. Com ha explicat Folgado, es durà a terme un estudi “per a analitzar com estan els nostres aqüífers per a donar una resposta adequada als problemes de subministrament d'aigua potable a la província”.

Així mateix, el ple ha aprovat la primera pròrroga de la gestió integral, manteniment, conservació i modernització de la xarxa de carreteres, la titularitat de les quals ostenta la Diputació de Castelló. Esta pròrroga serà efectiva durant el 2025 i té un pressupost de 8 milions d'euros.

Pujar