La Diputació de Castelló impulsa la lluita contra el canvi climàtic amb una exposició d’educació ambiental
Martí destaca la necessitat de «sumar forces a l'hora de treballar en aquest procés climàtic i les seues conseqüències»
Garcia: «Aproximem una realitat científica a la societat sobre el canvi climàtic, les conseqüències i com hem d’actuar»
La Diputació de Castelló, dins dels actes que fomenten la lluita contra el canvi climàtic, ha organitzat una exposició al hall del Palau Provincial per tal de fomentar la consciència de la ciutadania i generar una actitud crítica i transformadora del canvi climàtic, i que es podrà visitar fins al 20 de juny.
En la inauguració, el president de la Diputació de Castelló, José Martí, ha assenyalat que el canvi climàtic és «una realitat» que «s’ha d’afrontar de manera obligada amb polítiques sostenibles i així evitar mals futurs». Al respecte ha afegit que, «la millor manera de mantenir aquesta lluita és construint aliances i sumar forces a l’hora de treballar en aquest procés climàtic i les seues conseqüències».
Per la seua part, el diputat de Sostenibilitat, Ignasi Garcia, ha destacat la necessitat «d'aproximar una realitat científica a la societat, que és el canvi climàtic, els fets que el demostren, com hem anat coneixent-lo cada volta més i, sobretot, les conseqüències que tenen cap a nosaltres i per al conjunt de la societat, i com hem d'actuar».
«És una exposició més que necessària perquè hem de recordar que en les últimes dos dècades els dos últims presidents de la dreta negaven l'existència del canvi climàtic mentre presidien l'estat espanyol i, actualment, hi ha un gran nombre de diputats al Congrés que continuen negant l'evidència científica», ha denunciat Garcia, qui ha continuat: «la qual cosa ens fica en una situació terriblement incòmoda perquè no podem prendre les decisions valentes i transcendentals per a mitigar els efectes del canvi climàtic».
Recorregut seqüencial
L'exposició conté un recorregut seqüencial que es divideix en quatre blocs de contingut diferenciats en «Les bases del coneixement climàtic», «Des del global fins al nostre territori», «Motius per a l'esperança, propostes d'acció», i «Estratègies, aliances i actors».
En aquest sentit, les recull la informació científica més actualitzada obtinguda a través de fonts nacionals, internacionals, oficials i contrastades. Aquesta informació respon al propòsit de mostrar aquells coneixements bàsics que permeten consolidar una comprensió bàsica del clima i la seua vinculació als processos relacionats amb la vida a la Terra.
La crisi climàtica és un problema global i, per tant, exigeix tindre una visió des de l'àmbit més personal i local. L'exposició pretén vincular tots dos espais per a aconseguir una millor comprensió de l'impacte en l'entorn més pròxim, per a facilitar la mobilització a l'acció i l'adaptació al canvi climàtic.
L'educació ambiental és una eina per a l'acció i el compromís amb la protecció del nostre entorn més immediat i del planeta en conjunt.
Anàlisi i pensament crític
Per això, aquesta exposició promou l'anàlisi, el pensament crític i l'acció de les persones a través de propostes que s'emmarquen en àmbits que van des del personal al comunitari i que interpel·len tots els espais de la societat. És una exposició que posa en relleu la necessitat d'un alineament d'entitats i persones per un objectiu comú: la lluita contra la crisi climàtica.
De fet, en el contingut es mostren aliances en el camp de la sensibilització, comunicació i educació davant de l'emergència climàtica, però també es convida a explorar aquesta línia d'aliances en tots els àmbits de la societat.