La Diputació de Castelló eleva a 11,2 milions els diners perquè els ajuntaments inverteixin en la reactivació dels seus municipis
S'ha duplica aquest Fons de Cooperació perquè és "un esforç excepcional per un moment extraordinari que requereix la màxima implicació dels municipis"
El president de la Diputació de Castelló, José Martí, ha anunciat aquest matí, en la Comissió de Seguiment del Fons de Cooperació Municipal de la Comunitat Valenciana, la decisió de l'equip de govern de duplicar l'aportació de la institució provincial al citat pla per a aquest 2021, “un esforç excepcional per a un moment sens dubte extraordinari que requereix de la màxima implicació dels municipis”.
Aquesta iniciativa suposarà que els 5,6 milions d'euros recollits en els pressupostos de la Diputació per a l'actual exercici econòmic s'elevaran finalment als 11,2 milions. Cal recordar que, a la quantitat global aportada per la Diputació de Castelló –aquests 11,2 milions d'euros-, se sumaran els 5,6 milions que aporta la Generalitat Valenciana, per la qual cosa en aquest 2021 el Fons de Cooperació Municipal per a la província tindrà un muntant final de 16,2 milions d'euros.
José Martí ha recordat que “des del minut zero hem treballat per augmentar els recursos econòmics dels nostres ajuntaments, com reflecteix que, l'any passat, la Diputació se sumara per primera vegada a aquest Fons de Cooperació Municipal, aportant 5,6 milions d'euros”. Per això, “si aquest pas va ser important ara, en l'actual situació de crisi econòmica provocada per la pandèmia, hem decidit duplicar-lo, gràcies a que el Govern ens ha permés aquest 2021 utilitzar els romanents”. Per a Martí, el fons “és una eina extraordinària perquè els ajuntaments, amb plena autonomia, decidisquen on han d'invertir per a reactivar les seues economies locals”.
Cal recordar que el mes passat de la Generalitat Valenciana va aprovar el projecte de llei que regularà el Fons de Cooperació Municipal dels Municipis i Entitats Locals Menors de la Comunitat Valenciana, la qual cosa permet garantir per sempre “uns fons que són especialment necessaris per a les poblacions amb menys recursos». I és que, encara que aquest fons ve recollit en l'Estatut d'Autonomia, la participació de les diputacions provincials era voluntària fins ara. Amb la nova llei “queden garantits per sempre, governe qui governe».
Martí ha destacat també el caràcter incondicionat i no finalista dels fons, que es regeixen pels principis d'objectivitat, transparència i equitat i que doten de més autonomia als ajuntaments, que poden destinar-los al desenvolupament general de les seues competències, sense que existisca obligació d'associar-los a un objectiu o vinculació concrets.