La Diputació de Castelló aprova els plecs per a la licitació de quatre nous vols per a tractament aeri contra els mosquits
Segons ha explicat la diputada de Medi Natural, María Jiménez, es tracta d'una mesura d'anticipació per si al llarg de la temporada es produïren forts episodis de pluges i fora necessari aplicar tractaments aeris
La Junta de Govern de la Diputació de Castelló ha aprovat l'expedient i plec de condicions del servei de reforç de tractament aeri amb helicòpter per al control de mosquits a la província de Castelló, la qual cosa permetrà que en cas de necessitat, es puguen realitzar quatre vols durant la temporada. Així ho ha anunciat la diputada de Medi Natural, María Jiménez, qui ha explicat que aquesta operació que eixirà a licitació per valor de 204.000 euros pot dur-se a terme gràcies a la modificació de crèdit aprovada en el seu moment pel ple de la Diputació, a instàncies de l'equip de govern.
Segons ha recordat, des que existeix el Pla Provincial contra els Mosquits es contemplava la realització d'un vol a l'any, encara que en el nou contracte adjudicat per a 2022 es va ampliar a dos. Dues accions aèries que va ser necessari escometre el mes de maig passat a causa del llarg període de pluges que es va produir, seguit d'episodis d'altes temperatures, circumstància que va provocar una gran proliferació de mosquits en un moment en el qual no era possible l'accés terrestre a determinades zones inundades.
En previsió que al llarg de la temporada puguen presentar-se episodis similars, el ple de la Diputació va aprovar una modificació de crèdit amb la qual podran realitzar-se quatre vols més.
I és que, segons la diputada de Medi Natural, María Jiménez, «la lluita contra els mosquits és una prioritat per a l'equip de govern de la Diputació». Per això, afegeix, «seguint els criteris dels experts, a un menor cost, s'ha incrementat un 30% el nombre de jornades de tractaments terrestres respecte a exercicis anteriors». Com ve reiterant la diputada, «són els experts els que aconsellen que els tractaments terrestres siguen prioritaris, perquè serveixen per a atacar tant a larves com a individus adults, a diferència dels tractaments aeris, que només tenen efecte sobre les larves».
Jiménez recorde que la normativa europea existent determina que els tractaments aeris siguen excepcionals i només es duguen a terme quan es donen determinades circumstàncies, amb la prèvia autorització de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.