La Diputació de Castelló al·lega contra l'autorització de construcció de la megaplanta fotovoltaica Magda
Les al·legacions s'han presentat de manera coordinada amb els municipis afectats pel projecte i van en contra de la modificació de l'autorització prèvia i la sol·licitud d'autorització administrativa de construcció del projecte Magda
Complir els compromisos i defensar el territori i als castellonencs per damunt de tot. Aquest és un dels principals objectius que es va marcar la presidenta de la Diputació Provincial de Castelló, Marta Barrachina, en l'inici de legislatura i l'està complint. La Diputació Provincial de Castelló ha presentat al·legacions contra la modificació de l'autorització prèvia i la sol·licitud d'autorització administrativa de construcció de la megaplanta fotovoltaica Magda, així com de la seua infraestructura d'evacuació a la província.
“La Diputació de Castelló ha d'estar al costat dels 135 municipis de la província amb fets i accions, i aquest govern provincial compleix amb el compromís que vam donar als municipis afectats per megaplantes fotovoltaiques”. Així s'ha referit la màxima representant de la institució provincial, Marta Barrachina, qui ha recordat que fa a penes dos mesos, juntament amb la vicepresidenta, María Ángeles Pallarés, i el diputat de l'àrea, José María Andrés, va mantindre una reunió amb representants municipals afectats per projectes de megaplantes fotovoltaiques.
La primera presidenta de la Diputació ja va indicar que des de la institució provincial s'anava a defensar amb fermesa “el present i el futur de la província de Castelló, protegint el territori i els interessos de tots els veïns que puguen veure's perjudicats per aquesta mena de projectes”. “I ara demostrem que aqueix compromís és efectiu i real presentant les al·legacions pertinents als projectes que puguen afectar el territori i als quals els municipis manifesten el seu rebuig”, ha afirmat Marta Barrachina.
En primera instància, des de la Diputació de Castelló s'han presentat al·legacions davant la dependència de l'àrea d'Indústria i Energia de la Subdelegació del Govern de Castelló contra el projecte de la planta solar fotovoltaica Magda i s'han presentat de manera coordinada amb els municipis afectats pel projecte. “La majoria dels municipis afectats per aquest projecte són xicotets i el mateix ocorre amb els afectats, que no disposen de mitjans per a fer front judicialment a aquest projecte. Per això, des del govern provincial serem la corretja de transmissió i l'altaveu de tots ells, perquè volem que el Govern d'Espanya sàpia que haurà d'escoltar-nos perquè en la Diputació defensarem a aquests 13 municipis afectats per la Magda i treballarem perquè la nostra província tinga el futur que mereix”, ha continuat Marta Barrachina.
La primera presidenta de la Diputació de Castelló ha incidit en què “creem en la compatibilitat de les energies renovables, la sostenibilitat mediambiental, l'ordenació del territori, el desenvolupament econòmic, però tot això des del consens i el diàleg amb tots els agents implicats. A més, la transició energètica no pot estar sustentada en la destrucció d'un territori ni el prejudici del desenvolupament social, econòmic i cultural dels habitants”.
En aquest sentit, les al·legacions presentades per part de la institució provincial són referents a aquelles qüestions que siguen susceptibles de generar un greu impacte en el valor ambiental, social, turístic i patrimonial als municipis afectats i la província en el seu conjunt. I és que tal com es desprén de diversos informes tècnics de diversos ajuntaments afectats, el projecte Magda es percep com una amenaça a la biodiversitat, al paisatge, al patrimoni, a l'activitat socioeconòmica i, en general, a la qualitat de vida dels habitants de les localitats afectades, tant per la ubicació de les plaques a Les Coves de Vinromà i Benlloc, com per la quilomètrica línia d'evacuació que travessarà l'interior castellonenc, entrecreuant-se amb altres línies elèctriques preexistents, i multiplicant amb això les afeccions a suportar pel territori. Els altres municipis que es veuen afectats per aquest projecte són Vilanova d'Alcolea, la Torre d’en Domènec, Alcalà de Xivert, Torreblanca, la Vall d'Alba, Cabanes, Vilafamés, Sant Joan de Moró, Borriol, Castelló i Almassora.
Després de la recepció d'informes tècnics per part dels ajuntaments afectats, des de la Diputació han presentat al·legacions de manera global en llaures a defensar els interessos dels municipis i la província en el seu conjunt.