La Diputació de Castelló activa un pla històric per desenvolupar els municipis amb trenta milions dʻeuros
L'equip de govern de PSPV-PSOE i Compromís ofereix a l'oposició quatre grans pactes de província sobre aigua, transició energètica, digitalització i carreteres
La Diputació progressista de Castelló posarà en marxa en 2022 el Pla #CastellóAvança, un gran programa d'inversions dotat amb 30 milions d'euros per a dos anys, que permetrà que els ajuntaments puguen programar i executar els seus projectes a dos anys vista, sense la pressió que genera l'obligació actual de realitzar la tramitació i les obres en un únic exercici. Així ho ha anunciat el president José Martí en el seu discurs en el debat sobre l'estat de la província, en el qual ha explicat que «aquest pla biennal ve per a allunyar l'estrés administratiu que generen els tràmits burocràtics imposats per la legislació vigent». En la seua opinió, «#CastellóAvança permetrà aprofundir en el reconeixement de la majoria d'edat dels ajuntaments, que podran fer ús d'un major grau d'autonomia municipal».
Segons Martí, «estem davant l'evolució del Pla 135», programa que ja havia experimentat importants millores en els exercicis de 2020 i 2021. «Si el Pla 135 suposava una inversió anual de 12,4 milions d'euros i, per tant, de 24,8 milions d'euros en dos anys, amb #CastellóAvança la dotació econòmica s'amplia en 5,2 milions d'euros fins a situar-la en 30 milions d'euros».
El president recorda que «vam vindre a la Diputació per a canviar-la i, ara, dos-cents anys després de la seua creació, immersos en la segona part del mandat, arriba el moment de la concertació, una vegada alçada la majoria de les restriccions imposades per la pandèmia i amb l'economia en franca recuperació».
Quatre pactes de província
En un altre ordre de coses, Martí ha convidat als grups representats en el ple a subscriure quatre grans pactes que transcendisquen l'actual manat, sobre aigua i infraestructures hídriques, transició energètica, digitalització del territori i infraestructures viàries. Un procés en el qual, segons ha explicat, els ajuntaments tindran la seua quota parteix de protagonisme. «La intenció és planificar des de l'acord, dissenyant el futur tots junts, establint un calendari de prioritats, en el qual estiga molt present el necessari equilibri territorial».
Pressupostos de consens
Abans de tancar la sessió, José Martí ha apel·lat a «la valentia» de l'oposició, a la qual ha convidat a participar en l'elaboració dels pressupostos de 2022 «aportant idees i propostes per a confeccionar uns comptes públics de tots i per a tots, que tornaran a ser expansius per a consolidar la recuperació i l'eixida de la crisi».
Moderat optimisme
El president s'ha mostrat optimista per l'evolució de la pandèmia, assenyalant que «estem millor que fa un any gràcies a l'èxit del procés de vacunació, la puixança empresarial i emprenedora de la província, la responsabilitat de la majoria de la població durant els mesos amb restriccions, les ajudes implementades des de la Generalitat Valenciana i la Diputació de Castelló, i els ERTES amb els quals el Govern d'Espanya ha sostingut milers i milers de llocs de treball durant els mesos amb nul·la o escassa activitat».
Eficàcia de #ReactivemCastelló
José Martí ha reivindicat l'eficàcia dels pressupostos de #ReactivemCastelló del present exercici de 2021, posant de manifest que «eren els comptes públics que necessitava la província en un moment històric i excepcional, per la pandèmia». Sobre aquest tema, ha volgut deixar clar que «la Diputació ha sigut clau per a fer front a la crisi pandèmica, sobretot en els seus moments més crítics i difícils», assenyalant a més que la resposta de tota la maquinària de la institució provincial «ha sigut senzillament exemplar i de constant suport als municipis», raó per la qual ha agraït la labor dels treballadors públics de la institució.
60 milions als ajuntaments
El president ha recordat que l'activació de diferents fons, projectes i programes per part de la Diputació ha suposat la transferència en 2021 de 60 milions d'euros als ajuntaments de la província «per a complir l'objectiu de prestar la major quantitat i qualitat possible de serveis a la ciutadania».
Minut de silenci
La sessió plenària ha començat amb un emotiu record del president a les 857 persones mortes a causa de la covid-19 a la província de Castelló, i a les seues famílies, així com al recentment mort alcalde de Vilar de Canes, José María Domínguez, del qual ha dit «és un dels nostres, un alcalde de poble». En honor a tots s'ells s'ha celebrat un respectuós minut de silenci.
Santi Pérez, PSPV-PSOE
En nom del soci majoritari de l'equip de govern, el PSPV-PSOE, ha pres la paraula el seu portaveu, Santi Pérez, qui davant la circumstància que pel Partit Popular haja intervingut la seua diputada i presidenta provincial, Marta Barrachina, en lloc del portaveu oficial, ha comentat «senyora Barrachina, vosté per ací després de sis mesos amagada?»
En entrar en matèria, Pérez ha reivindicat la importància dels pressupostos del #ReactivemCastelló de 2021 de la Diputació de Castelló, de 168,3 milions d'euros, que finalment al març es van convertir en 183 milions d'euros amb la incorporació de romanents. D'ells, ha dit que són «els pressupostos que necessitava la província, els més elevats de la història, amb 168,3 milions que finalment al març, amb els romanents, es van convertir en 183 milions». Uns comptes públics que, ha retret, «no van comptar amb el suport del Grup Popular», encara que sí de Ciutadans, suport que ha agraït.
L'eficàcia dels comptes públics provincials «és fruit de l'escolta activa amb alcaldes, societat civil, empresaris, sindicats i el món de la cultura, alguna cosa que es contraposa amb el discurs radical, buit i descoratjador del Partit Popular, que intenta infondre por i no ajuda a transmetre confiança», Assenyala que és un argumentari «desmentit pels fets i pels indicadors econòmics».
Mentrestant, destaca el portaveu socialista, «en la Diputació de Castelló s'ha treballat, continuem treballant i treballarem perquè totes les persones tinguen una sustentació social àmplia i important que ajude a corregir les desigualtats sense que ningú quede arrere», per al que ha sigut fonamental «el considerable increment de la despesa social, que ha permés enfortir els serveis socials dels ajuntaments per a arribar a totes les famílies que necessiten ajuda».
Pérez també ha destacat el caràcter reivindicatiu de l'actual equip de govern, assenyalant que «en cap moment ens hem amagat a l'hora d'exigir davant altres institucions el que necessita la província de Castelló». En aquest sentit, ha recordat que «s'han aprovat 50 declaracions institucionals i 45 mocions per unanimitat que, en molts casos, van nàixer per iniciativa dels grups de l'oposició».
Ignasi Garcia, Compromís
En nom de Compromís ha intervingut el seu portaveu, Ignasi Garcia, qui ha posat en valor «el projecte més ambiciós en el qual està treballant aquesta institució, sense cap dubte, el Pla Director d'Aigua, que suposa un gir de 180 graus en la política hídrica, amb l'objectiu de garantir el subministrament d'aigua en els nostres municipis, independentment de la situació climàtica que puga presentar-se»..
També ha destacat la importància de l'educació ambiental, «que ha de servir per a conscienciar als adults que nosaltres som els responsables de la situació existents per l'acumulació de residus, dels abocadors, de la ‘basuraleza’, de la contaminació de les mars, dels plàstic», per a finalitzar dient que «no podem carregar la solució de les nostres derrotes en les generacions futures».
Rebaixa de l'IAE
En la sessió plenària de hui també s'ha aprovat la rebaixa d'un 20% del recàrrec sobre l'Impost d'activitats Econòmiques (IAE) que aplica la Diputació a les empreses que tributen més d'un milió d'euros, que amb aquesta modificació es redueix del 31,5% al 25%.