La Diputació aprovarà al març un pla econòmic financer per l'incompliment de despesa de l'anterior equip de govern
El diputat d'Hisenda, Santiago Agustí, destaca que “la mala gestió del PP el primer semestre de 2019 ha provocat que hi haja una necessitat de finançament de més de 8 milions d'euros”
La Diputació de Castelló es veurà obligada a aprovar al març un Pla Econòmic Financer en haver incomplit durant l'any 2019 amb la regla de la despesa, “una herència econòmica de l'anterior equip de govern de la qual ja hem vingut advertint durant aquests mesos”, segons destaca el diputat d'Hisenda, Santiago Agustí.
L'informe d'avaluació del compliment de l'objectiu d'estabilitat pressupostària, de la regla de la despesa i del límit de deute, realitzat per la intervenció provincial amb motiu de l'aprovació de la liquidació del pressupost general de 2019, és clar: “No es compleix amb l'objectiu d'estabilitat pressupostària ja que existeix una necessitat de finançament per import de 8.108.566,56 euros”.
L'actual equip de govern, presidit per José Martí, ja va advertir des de la seua arribada a la institució el mes de juny passat d'aquesta situació, “gestada durant el primer semestre de l'any 2019”. Sobre aquest tema, el diputat d'Hisenda, Santiago Agustí, subratlla que, “amb tots aquests condicionants, en el segon semestre no va haver-hi marge de maniobra possible ja que no es podia paralitzar l'administració pels compromisos adquirits”.
L'informe d'Intervenció, a més, constata que “la despesa computable màxima per a l'any 2019 era de 84.701.068,31 euros”, però les dades finals del tancament de l'exercici del passat any recullen que la xifra s'ha elevat a 100.051.834,28 euros, “per la qual cosa s'excedeix en 15.350.765,97 euros el màxim per aplicació de la regla de despesa”.
Per tot això, com explica Santiago Agustí, en aquest moment el departament d'execució pressupostària està elaborant un pla econòmic financer, “l'objectiu del qual serà complir a 31 del 12 de 2020 amb la previsió d'estabilitat per a evitar una situació que ens puga obligar a deixar com no disponible certs compromisos o actuacions importants a nivell provincial”.
Per tot això, el diputat d'Hisenda ha criticat la gestió de l'anterior equip de govern “i el grau d'irresponsabilitat del PP, ara en l'oposició, perquè malgrat ser els causants d'aquesta situació encara vam haver de sentir com algunes propostes seues anaven en contra de la recomanació dels tècnics, com la de demanar un Pla 135-2 que sens dubte era inviable”.