La Diputació aprovarà en el ple inversions de més de 50 milions d'euros per a proveïment hídric i depuració en tots els municipis
José Martí: «Assegurar la prestació d'aquests serveis bàsics en els xicotets pobles d'interior resulta fonamental per a combatre la despoblació»
Igansi Garcia: «Treballem per oferir un servei adequat de depuració d'aigua i garantir aquest recurs per al desenvolupament social i econòmic dels nostres municipis»
La Diputació de Castelló aprovarà demà en el ple diferents convenis de l'àrea del Cicle Integral de l'Aigua per a assegurar aquest recurs a tots els municipis de la província de Castelló, amb una inversió de més de 50 milions d'euros. D'aquesta manera, la institució continua avançant en una de les seues línies estratègiques referida al subministrament hídric i la depuració de les aigües, alguna cosa que segons explica el president Martí, «és fonamental per al conjunt de la província i també en les xicotetes poblacions d'interior, en les quals les polítiques per a fixar població han d'anar associades a la prestació cada vegada de més serveis i de major qualitat».
En termes similars s'ha pronunciat el diputat de Sostenibilitat Ignasi Garcia, qui ha destacat el treball «de molts mesos» realitzat pel personal tècnic de l'àrea «per a donar un servei adequat en la depuració i en el proveïment d'aigua garantint aquest recurs imprescindible per al desenvolupament social i econòmic dels nostres municipis».
«Aquest treball dona resultats en el pròxim plenari de la Diputació, on portem inversions per a les depuradores, el contracte de manteniment d'aquestes i la captació de Fons Europeus per a la digitalització i descarbonització dels recursos hídrics en el control de proveïment», ha indicat Garcia.
«També portem el primer pas administratiu del que és la decisió política més important d'aquesta legislatura en la Diputació, que és la creació d'un Consorci Provincial d'Aigua, amb un preu únic i solidari, per a garantir un recurs bàsic en tots els municipis de les comarques del Nord», ha explicat.
Convenis per la construcció i manteniment de depuradores
Entre els convenis que portarà la Diputació demà al ple destaca l'Addenda, un contracte amb l'Entitat Pública de Sanejament de Aigües Residuals (EPSAR), per a la construcció i millora de les estacions depuradores d'aigües residuals (EDAR) dels municipis de menys de 5.000 habitants, que compta amb 12,3 milions d'euros d'inversió, tant com per a les depuradores com els disseminats.
D'altra banda, s'aprovarà el contracte del manteniment de les depuradores de la província de Castelló en els municipis de menys de 5.000 habitants, amb un conveni d'uns 32 milions d'euros.
Digitalització i descarbonització de l'aigua
Per a recolzar en els municipis de la província i tindre accés a les diferents línies de finançament proposades en el projecte de millora de l'Eficiència del cicle urbà de l'aigua (PERTE), la Diputació portarà a ple el conveni per a la digitalització del cicle urbà de l'aigua, «amb l'objectiu de detectar de manera ràpida les perdudes en la xarxa d'aigua potable, siga per fugides o consums no controlats, mitjançant la realització i anàlisi de balances, tant en el proveïment en alta com en la xarxa de distribució», ha incidit el diputat.
A partir de la captació de fons europeus, s'emportarà al voltant de 8 milions d'euros d'inversió més, «per a donar una qualitat de serveis tant en el proveïment com en la depuració d'aigua de tots els municipis», ha concretat Garcia.
Consorci Provincial de l'Aigua
D'altra banda, també se sotmetrà al ple el primer tràmit administratiu per a la creació d'un únic Consorci Provincial de l'Aigua. «És important que entenguem l'aigua com un bé de totes i tots, que va més enllà de les limitacions municipals, que és important col·laborar i crear sinergies», ha manifestat Garcia.
«Únicament el plantejament de creació del consorci ja ha sigut l'oportunitat que es dibuixen ingressos i inversions dels pressupostos generals de l'Estat de la nostra província en aquesta matèria», ha conclòs el diputat de Sostenibilitat.