elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Les depuradores de la Diputació de Castelló tracten vora 6hm3 d’aigües residuals durant 2019

Les depuradores de la Diputació de Castelló tracten vora 6hm3 d’aigües residuals durant 2019
  • Garcia: “Aquesta legislatura aconseguirem que les reserves dels nostres aqüífers queden netes de substàncies pol·luents”

Les estacions de depuració d'aigües residuals (EDAR) de la Diputació de Castelló van tractar durant l’any 2019 un total de 5.812.754 m3 d’aigua procedent de 99 nuclis de població menors de 5.000 habitants. El servei, que ja beneficia a més de 63.000 persones de les comarques de Castelló, s’ampliarà enguany a les localitats d’Argelita, Matet, Pavías i Zorita, on es preveu posar en marxa quatre noves EDAR al llarg de 2020.

Després de passar per les depuradores, l’aigua purificada és retornada als seus cabals receptors i lliure de substàncies pol·luents de caràcter orgànic i inorgànic. Concretament, l’any passat es va evitar el vessament de més de 5.000 tones de contaminants al medi ambient. Per al diputat provincial de Cicle integral de l’Aigua, Ignasi Garcia, «el treball que estem realitzant des de la Diputació comença a tindre els seus fruits i estem aconseguint que l’aigua torne neta a l’ecosistema i que recarregue els nostres aqüífers, de manera que assegurem les reserves d’aquest recurs en estat òptim i segur per a futurs consums».

A conseqüència del procés de depuració, aquestes estacions van generar més de 4.000 tones de fangs potencialment aplicables com a fertilitzants en agricultura. Al respecte, Garcia ha recordat que l’ens supramunicipal té previst potenciar l’economia circular en l’àmbit dels residus a les comarques de Castelló. Per a tal finalitat, es preveu posar en marxa les plantes de tractament de purins en desús i aprofitar aquestes infraestructures per a obtenir subproductes de residus com els llots de depuradora, restes de poda, fems de ramaderia o l’alpetxí que es tractarà a la planta de la Salzadella per mitjà de la col·laboració de la Diputació amb un projecte pilot de la Conselleria de Medi Ambient i la Universitat Miguel Hernández d’Elx.

Pujar