CRUE aposta per un marc normatiu que regule els espais de cooperació i col·laboració basat en la confiança
La presidenta de CRUE i rectora de la Universitat Jaume I, Eva Alcón, ha clausurat aquest migdia a Benicàssim el curs «La internacionalització de la Universitat», en els espais de debat del qual s'ha destacat la necessitat d'incrementar la confiança en els processos d'internacionalització i generar un marc normatiu sòlid que regule eixos espais per a construir vertaderes aliances entre universitats. En la seua intervenció final, Alcón ha demanat, malgrat les incerteses, «mirar al futur amb optimisme» per a aconseguir els objectius.
La trobada ha comptat amb la participació de rectors i rectores de les universitats espanyoles, representants d'associacions d'universitats d'Iberoamèrica i experts en estratègies d'internacionalització. Durant la celebració del fòrum s'ha posat de manifest que la inclusió de la perspectiva internacional en totes les àrees del sistema acadèmic és fonamental per al desenvolupament futur de les comunitats universitàries. No sols com a oportunitat, sinó com a necessitat.
El secretari general d'Universitats, Francisco García, en la seua primera intervenció pública després del seu recent nomenament, ha assegurat que «és una empresa col·lectiva obrir les universitats al món» i que «la internacionalització de la universitat és una estratègia central del Govern» amb la qual es volen afrontar els reptes globals de la societat.
Respecte als desafiaments actuals, s'ha assenyalat que els processos d'internacionalització que s'han desenvolupat en el Sistema Universitari Espanyol s'han basat, sobretot, en la mobilitat dels estudiants facilitada pel programa Erasmus, però que ara és necessari crear aliances i coordinar programes d'investigació i innovació amb l'objectiu d'atraure talent investigador i que aquest talent es quede a treballar en empreses espanyoles. En eixa mateixa línia s'ha demanat treballar urgentment perquè Europa puga fer front al lideratge actual dels Estats Units i la Xina a l'hora de desenvolupar les tecnologies capdavanteres en aquest segle XXI.
Els participants en el fòrum han considerat necessari, també, reforçar els ponts de col·laboració i cooperació amb Iberoamèrica, per a crear una xarxa de xarxes que ajude a desenvolupar l'Espai Iberoamericà del Coneixement, i amb Àfrica per a impulsar projectes basats en l'estabilitat, sostenibilitat i bilateralitat.
La jornada de tancament ha comptat amb la participació del director de l'Instituto Cervantes, Luis García Montero que, en la seua conferència «Saviesa i globalització», ha demanat «entrellaçar el desenvolupament de la ciència, la tècnica i les humanitats en les universitats panhispàniques», al mateix temps que ha defensat que «l'espanyol és –citant a Ramón Cajal i Margarita Salas– una llengua de ciència necessària per a unir el desenvolupament amb el coneixement». García Montero ha remarcat la necessitat de comptar amb una «Universitat que reforce el seu compromís amb la societat» i ha advocat per la creació d’un Erasmus iberoamericà.
Les activitats han continuat amb la celebració, al llarg del matí, de dos espais de debat sobre les aliances entre les universitats amb referència a l'eix Àfrica- Europa i el paper d'Espanya, i als ponts entre Europa, Àfrica i Iberoamèrica.
La vicerectora de Cultura, Llengües i Societat de l'UJI, Carmen Lázaro, ha sigut l'encarregada de resumir els aspectes més destacats que han traslladat els ponents del seminari.