Les Corts Valencianes recolzen la candidatura de «Camins del Penyagolosa» com a Patrimoni Mundial de la UNESCO
Les Corts Valencianes han aprovat, dimecres 5 de juliol de 2017, una declaració institucional per recolzar la candidatura de «Camins del Penyagolosa» com a Patrimoni Mundial de la UNESCO, impulsada per la Diputació de Castelló mitjançant la Càtedra de Centres Històrics i Itineraris Culturals de la Universitat Jaume I de Castelló.
La declaració explica que «Penyagolosa identifica el caràcter del seu paisatge cultural, rural i vernacle mediterrani» reflectit mitjançant la seua arquitectura de l'aigua i de la pedra en sec, els seus camins medievals pavimentats i les peregrinacions seculars que perduren en força. I que els seus paisatges rurals d'alta i mitjà muntanya de l'interior de Castelló representen l'espai físic i cultural en el qual encara avui existeixen evidències materials i immaterials de formes de vida pretèrita.
En l'escrit es destaca com les sendes naturals s'han convertit en un lloc d'obligada visita per als amants de l'esport, la naturalesa i la gastronomia i que per això és un magnífic exemple de paisatge vernacle de muntanya mediterrània que ha sabut adaptar-se i projectar-se cap al futur fruit de la valorització i reactivació dels diferents valors d'aquest paisatge.
La Càtedra Diputació de Centres Històrics i Itineraris Culturals de la Universitat Jaume I ha treballat en l'expedient «Camins del Penyagolosa» des de finals de 2015 amb la difusió d'aquesta iniciativa, l'organització de jornades i el treball de recuperació de dades amb els veïns i veïnes dels pobles, alhora que perfeccionava l'expedient de promoció de la candidatura a la fi de 2016.
El treball desenvolupat ha comptat amb el suport de les primeres autoritats i la ciutadania dels municipis implicats. Ha sigut un recorregut costós i llarg perquè ha implicat la recollida de molta informació (en ocasions perduda), la recuperació de sendes i traçats antics i la reunió habitual de veïns i experts, però que revertirà positivament en el futur dels municipis d'interior que tenen en el turisme cultural una font d'oportunitats econòmiques a explorar.
Una de les principals activitats de la Càtedra per enguany serà tractar que l'expedient siga atès per la comissió de patrimoni del Ministeri, que implicarà el desenvolupament de nombroses accions fins eixa data com la declaració de Béns de Rellevància Local per part dels municipis, la declaració dels camins com a Monument Natural o la coordinació del Pla de Gestió del Patrimoni Cultural de Els Camins de peregrinació a Sant Joan de Penyagolosa.