elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Consorci de Museus uneix art i educació en huit centres castellonencs amb el programa ‘Resistències artístiques’

El Consorci de Museus uneix art i educació en huit centres castellonencs amb el programa ‘Resistències artístiques’
  • El programa ‘Resistències artístiques’ va desenvolupar un total de 29 projectes en centres educatius públics de la Comunitat Valenciana durant el curs 2021-2022

  • Ja està obert el termini de presentació de projectes per a l’edició 2022-2023, que compta amb un pressupost total de 448.000 euros

El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana va desenvolupar durant el passat curs 2021-2022 un total de 29 projectes en centres educatius públics de la Comunitat Valenciana, huit d’aquests a les comarques de Castelló, dins del programa ‘Resistències artístiques. Processos artístics en entorns educatius’. La convocatòria ja ha obert el termini de recepció de propostes per a l’edició de 2022-2023, amb un pressupost total de 448.000 euros.

‘Resistències artístiques. Processos artístics en entorns educatius’ és una iniciativa creada en 2016 pel Consorci de Museus amb el propòsit d’unir art i educació, generant entorns de treball col·laboratius en els centres escolars, que servisquen d’anàlisis, reflexió i creació artística contemporània. Compta amb la col·laboració de la Secretaria Autonòmica de Cultura i Esport; la Direcció General d’Innovació Educativa i Ordenació (DGIEO), i el Centre de Formació, Innovació i Recursos per al Professorat - CEFIRE artisticoexpressiu.

“En 2016 vam llançar aquesta convocatòria pública única a la Comunitat Valenciana, que s’ha convertit en una referència a l’Estat espanyol en la seua categoria, amb l’objectiu d’acostar les pràctiques artístiques contemporànies a l’entorn escolar. Sis anys després, cada vegada comptem amb més participació, amb més suport per part del professorat i de l’alumnat i amb una oferta més gran de projectes. Els treballs desenvolupats a les comarques de València, Castelló i Alacant durant els últims 12 mesos tenen una gran qualitat i des del Consorci de Museus ha sigut molt gratificant observar l’evolució de cadascun d’aquests”, assenyala el director del Consorci de Museus i del Centre del Carme, José Luis Pérez Pont.

Resistències artístiques. Castelló

De la quasi trentena de projectes triats de tota la Comunitat Valenciana en l’última convocatòria, a les comarques de Castelló es van desenvolupar un total de nou a les localitats de Benicarló, Castelló de la Plana, la Vall d’Uixó, Nules i Vilafamés. 

‘Pausa, ací i ara’ naix a conseqüència d’un procés de mediació artística iniciat en 2019 amb el projecte ‘Tu a Boston i jo a Internet’, que va tindre la seua continuació l’any 2020 amb ‘Jo Tots Ningú’, tots dos partícips en dues edicions de la convocatòria de ‘Resistències artístiques’. Creat per l’il·lustrador i dissenyador gràfic Enric Redón —del projecte EnValor Art + Educació— juntament amb Diego Climent per al CEIP Maestro Eduardo Martínez Ródenas (Benicarló), la proposta plantejava un procés creatiu en què l’alumnat desenvolupara un treball multidisciplinari a un ritme no marcat per la productivitat, deixant fluir lliurement l’experiència artística com a generador de coneixement. 

Andrea Pont i Alba López —de l’Associació Cultural Fractals Educació Artística— han desenvolupat a l’IES Gilabert de Centelles (Nules) el projecte ‘Anti’, que sorgeix de la inquietud de voler analitzar les zones grises entre professorat i alumnat; temes que no es tracten, tenint com a objectiu principal la prevenció de la violència. 

Marco Ranieri explora amb ‘Arte para el cambio’ el potencial de l’art com a dispositiu d’aprenentatge transversal i eina de canvi dins de l’àmbit mediambiental. En aquest projecte, l’alumnat del CEIP Ausiàs March (la Vall d’Uixó) s’ha vist implicat en processos artístics que impulsen l’estètica de la sostenibilitat a través de la relació empàtica amb el territori, amb els seus agents, habitants, materials i energies creadores.

Per la seua banda, el ‘Taller temporal de moda y artivismo’ proposat a l’alumnat de Primària del CEIP Estepar (Castelló de la Plana), ha desenvolupat activitats d’experimentació artística tèxtil com el ‘hacking’ tèxtil (intervenció de peces), el grafit de ‘crochet’ (‘yarn bombing’) o el reciclatge de roba (‘upcycling’) amb l’objectiu de conscienciar sobre la contaminació que produeix la indústria de la moda. 

‘Divers-envers’ és un projecte d’intervenció artística en l’àmbit educatiu posat en marxa per Vane Julián i Anna Dobón enel CEIP Cervantes (Castelló de la Plana) que posa en valor la necessitat d’escoltar el jo més íntim de les persones per a alliberar-se de les expectatives, els estereotips i els prejudicis presents en la societat, reproduïts en nombroses ocasions de manera inconscient. Busca arribar a la diversitat sense adversitat. 

‘El món al revés’ és una iniciativa de Vicent Gisbert Soler plantejada amb l’objectiu principal de facilitar les eines necessàries perquè l’alumnat i el professorat del CEIP Sant Miquel (Vilafamés) puguen interpretar una peça de dansa contemporània, donant-los a conéixer una manera de crear en escena capaç d’activar la reflexió i evitar la manipulació. 

L’activitat didàctica ‘Cartografia immediata’, desenvolupada per l’artista visual Agustín Serisuelo per a l’IES Joan Coromines (Benicarló), fa partícip la comunitat educativa del procés de creació d’un projecte sobre l’anàlisi i la representació fotogràfica de l’entorn immediat del centre educatiu. Té com a objectiu aportar, enriquir i complementar la formació reglada des d’altres perspectives que fomenten el pensament crític.

Finalment, ‘Fora d’escena’, de la mediadora cultural Elisa M. Matallín i desenvolupat en l’IES Honori Garcia (la Vall d’Uixó), possibilita viure l’experiència de la creació artística a través d’exercicis procedents de les arts escèniques per a desenvolupar accions i expressar idees i sentiments entorn d’un conflicte. La representació d’aquesta lluita es fa a través del cos, amb ajuda d’objectes i màscares per a finalment accionar-les en espais públics. 

Convocatòria oberta: ‘Resistències artístiques. Processos artístics en entorns educatius 2022’

La nova convocatòria de ‘Resistències artístiques 2022’ està oberta per a la presentació de projectes fins al pròxim 14 de setembre. A partir d’aquesta data 40 centres públics de les comarques de València, Alacant i Castelló tindran tot el període de 2022-2023 per al desenvolupament de les seues propostes. El pressupost total s’ha incrementat respecte a anys anteriors fins a arribar a una dotació de 448.000 euros, que quasi duplica la xifra de l’última edició, de 252.000 euros, de manera que arriba a quaranta centre educatius i amplia el desenvolupament temporal de cada projecte.

Pujar