El Consorci Camí del Cid fa balanç positiu de les actuacions de 2022, un any “determinant” per al futur de la ruta
La commemoració dels 20 anys de l'entitat, que ha permés destacar el paper de les huit diputacions provincials que la integren
El Consorci Camí del Cid ha celebrat hui a Morella (Castelló) el seu Consell Rector, en el qual s'ha fet balanç de les actuacions de 2022, un any “determinant” per al futur del Camí del Cid, tal com han destacat els representants de les diputacions provincials de Burgos, Sòria, Guadalajara, Saragossa, Terol, Castelló, València assistents al Consell.
L'any passat va estar protagonitzat per la commemoració del 20 aniversari del Consorci Camí del Cid. La celebració ha servit per a reforçar la importància i responsabilitat institucional d'aquest model “únic a Espanya”, segons ha destacat José Martí, president de la Diputació Provincial de Castelló, que ha afegit que el 20 aniversari “ha servit per a donar a conéixer els grans avanços de l'itinerari en aquestes dues últimes dècades”.
Martí s'ha expressat així en el discurs de benvinguda del Consell Rector, celebrat a la Sala de Justícia de l'Ajuntament de Morella, on han sigut presents l'alcalde amfitrió, Rhamsés Ripollés; el president de la Diputació de Terol, Manuel Rando; la diputada provincial de Turisme, Virginia Martí; i representants de la resta de diputacions implicades en el projecte excepte la d'Alacant.
José Martí ha recordat que va ser en l'inici del seu mandat com a president de la Diputació de Castelló quan, fa més de tres anys, va assumir també la presidència del Consorci Camí del Cid, que ara ostenta el seu homòleg de Terol. “En aqueix Consell Rector, celebrat a Vilafranca a la fi de 2019, ja vaig deixar clar que, si som capaços d'aprofitar el Camí del Cid, podrem donar, sens dubte, una eina més als nostres pobles i fer front a alguna cosa que ens uneix ací a totes i tots, que és combatre el repte demogràfic”.
Per al president de la Diputació de Castelló, parlar del Consorci Camí del Cid és parlar “d'una aposta turística, cultural, literària, gastronòmica i mediambiental sense parangó en el nostre territori, que engloba uns 1.400 quilòmetres de senderes i 2.000 quilòmetres de carreteres, que creua 8 províncies i quatre comunitats autònomes”.
En aquesta línia, ha ressaltat la fortalesa del projecte, avalat per les huit diputacions provincials que la secunden, “i crec sincerament que aquesta és la base de l'èxit de la entitat, perquè és important destacar la unió institucional que existeix”.
Sobre aquest tema, considera que “podem dir ben alt que és un model de col·laboració interterritorial únic a Espanya i, encara que queda molt per fer, s'ha avançat tant que ja comencem a albirar el Camí del Cid com un dels grans itineraris d'Europa”.
Consell Rector
Alberto Luque, gerent del Consorci, ha realitzat un balanç de les actuacions de l'entitat, subratllant el paper exercit per les diputacions i el seu compromís amb el Consorci Camí del Cid. Al llarg del passat any es van desenvolupar una sèrie d'activitats, entre les quals destaquen la celebració, per primera vegada, del Dia del Camí del Cid en Sant Esteban de Gormaz (Soria), i la I Trobada d'Alcaldes i Alcaldesses del Camí del Cid a Burgos, en el qual es van donar cita més d'un centenar de representants municipals de les huit províncies que formen part de l'itinerari.
Així mateix, l'any passat la localitat turolenca de El Poyo del Cid va acollir la I Trobada d'Associacions, que va reunir els col·lectius guanyadors del Premi Álvar Fáñez, i el Regiment de Transmissions RT21, coincidint amb el seu 150 aniversari, es va sumar a la commemoració amb una marxa a peu pel Camí del Cid.
D'altra banda, en 2022 també es va dissenyar un nou logo commemoratiu i es va llançar una edició especial del Salconduit de 10.000 exemplars.
Pla Experiències i actuacions 2022
Entre les actuacions desenvolupades al llarg del passat any, cal destacar l'elaboració del projecte “Posada en Valor d'Experiències Innovadores vinculades al Camí del Cid”, que va obtindre la cinquena millor puntuació dels 231 projectes presentats al Pla Experiències Turisme Espanya, i que amb un pressupost de 347.210,24 €, permetrà al llarg d'enguany i del pròxim escometre importants millores en l'itinerari. “Aquest projecte, sense cap dubte, marcarà el treball dels pròxims anys, hem preparat el camí per a fer un important salt corporatiu i de qualitat”, ha destacat per la seua part Manuel Rando.
Encara que el 20 aniversari i l'esmentat projecte han sigut les actuacions més destacades de l'any passat, en el Consell Rector també s'han abordat altres activitats d'interés. En el que a infraestructures es refereix cal destacar les 2.250 intervencions realitzades en matèria de senyalització al llarg de 1.400 quilòmetres de recorregut i la incorporació de la modalitat gravel del Camí del Cid a l'App de Viatge de la ruta. A més, es van sumar nou noves localitats a la Xarxa de Segellament del Camí del Cid pel que, en total, ja són 217 poblacions les que segellen la credencial.
D'altra banda, també es van impulsar importants treballs de millora i ampliació de continguts en la pàgina web de l'itinerari el que es va traduir en més de mig milió de visitants únics en 2022 i es van posar en marxa altres actuacions d'interés com la campanya d'ús del salconduit amb la fabricació de 54.000 xapes que es van repartir entre els 547 punts de segellament de la ruta, el Concurs de Vídeos del Camí del Cid, que en el 2022 va registrar un increment significatiu de participants respecte a l'any anterior, la celebració del Ral·li Mototurístic, el llançament d'una nova edició del Premi Álvar Fáñez, així com els treballs de promoció habituals: assistència a fires, fòrums professionals, edició de fullets, reportatges en mitjans, etc.