Compromís reitera el seu rebuig a la MAGDA i aposta pel foment d’un nou model energètic a escala humana
La coalició valencianista presenta una moció per acordar amb tots els grups polítics implantar un nou model energètic descentralitzat, en xarxa i que fomente l’autoconsum
Garcia: «És incomprensible que el Gobierno de Madrid aprove un projecte que ha rebut un informe desfavorable per part de la Conselleria d’Agricultura»
El portaveu de Compromís a la Diputació de Castelló, Ignasi Garcia, ha reiterat el rebuig del grup al projecte del parc solar fotovoltaic MAGDA de 150 Mwp i la seua infraestructura d'evacuació a la província de Castelló, així com altres macroprojectes de transport massiu d'energia similars, com la MAT Morella-Almassora, «uns projectes que no només afecten els municipis on es preveuen instal·lar, sinó també als municipis per on passen les diferents línies d'evacuació».
En una moció presentada a la Diputació de Castelló per part de la coalició valencianista, Garcia ha reiterat la intenció d'arribar a un acord amb tots els grups polítics de l'ens supramunicipal per tal d'aconseguir implantar un nou model energètic «descentralitzat, en xarxa, que fomenta l'autoconsum, que no ocupe territori productiu, legislant i facilitant els recursos necessaris als diferents actors i que busca la reducció de CO2 sense haver de talar cap arbre».
«És incomprensible que el Gobierno de Madrid aprove un projecte que ha rebut un informe desfavorable per part de la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica», que afirma que les actuacions previstes en el projecte MAGDA «no es consideren compatibles amb el territori, sent contràries a un ús sostenible i raonable del sòl» i també que «pot produir efectes significatius sobre les diverses espècies d'avifauna presents en la zona per referència als efectes de la infraestructura d'evacuació sobre espècies protegides».
Per altra banda, el també diputat de Sostenibilitat a l'ens supramunicipal ha recordat que, front l'emergència climàtica, Europa s'ha marcat la fita d'aconseguir la neutralitat d'emissions en 2050. En concret, al País Valencià es té com a objectiu intermedi que pel 2030 es produïsquen 6.000 MW d'electricitat a partir d'energia solar (l'equivalent a l'energia per a tres milions de llars).
En aquest sentit, un recent estudi de l'IVACE, desenvolupat per l'Institut Tecnològic de l'Energia, estima que mitjançant la instal·lació de plaques fotovoltaiques en els sostres i cobertes ja existents i viables, es podria assolir una potència instal·lada de 14.000 MW sobre el 40% del total de la superfície de sostres i cobertes al País Valencià. «És a dir, només amb una part dels sostres i les cobertes industrials ja construïdes podríem duplicar el propòsit marcat», ha afirmat Garcia.
Per aquests motius, Compromís ha instat al Consell a encetar els canvis i les reformes legals necessàries per a incrementar al màxim les garanties ambientals, paisatgístiques i territorials a l'hora d'autoritzar projectes energètics de gran afecció que estiguen dins de les competències autonòmiques.
Així doncs, han incidit en la necessitat d'apostar per un model energètic descentralitzat a les nostres comarques com el Pla de Transició Energètica per al foment municipal de les comunitats energètiques locals. «Com a institució provincial, hem de reivindicar la custòdia i cura del nostre territori i la protecció del nostre sector agroramader a les zones rurals, així com el dret a l'energia de les nostres veïnes i veïns i de les pimes que sostenen l'ocupació a l'interior», ha conclòs Garcia.