El nou col·lector d’aigües residuals de Borriol es posarà en funcionament la pròxima tardor
La canalització de les aigües des de Borriol fins a la depuradora de Castelló ha comptat amb un pressupost de 2,6 milions d’euros
El president de la Diputació de Castelló, José Martí, i el diputat provincial de Cicle Integral de l’Aigua, Transició Energètica i Residus, Ignasi Garcia, han visitat aquest matí les obres del col·lector d’aigües residuals de Borriol junt amb la consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà. L'acte també ha comptat amb la presència de l'alcalde de Borriol, Hèctor Ramos; el diputat provincial d'Acció contra el Despoblament i Desenvolupament Local, Santi Pérez; el diputat autonòmic Silverio Tena, i representants de la UTE Facsa-Jujosa, adjudicatària de l'obra, com el president de Facsa, Enrique Gimeno, i el seu director general, José Claramonte, al capdavant.
La infraestructura, que ha comptat amb un pressupost de més de 2,6 milions d’euros, s’ha executat sota la direcció tècnica de l’organisme provincial, que ha redactat, adjudicat i executat el projecte. L'objectiu és que el col·lector, segons han explicat els tècnics, pugui posar-se en en funcionament a partir d'octubre.
Dels 2,6 milions d’euros, 1,4 s'han invertit en terme municipal de Borriol i 1,2 en el de Castelló. La conselleria aporta el 90% del pressupost, assumint la Diputació el 10 per cent restant. Una vegada l'obra entre en funcionament, la institució provincial s’encarregarà de la gestió de les dues estacions de bombament de Borriol, quedant en mans de l'Ajuntament de Castelló el control de les estacions del seu terme municipal.
El president de la Diputació, José Martí, ha volgut destacar l'esforç que s'ha fet per part de totes les administracions implicades. Això és un exemple clar que la col·laboració entre administracions és positiva i s'ha d'impulsar”. Segons destaca, “aquesta era una demanda de la població de Borriol, que havia sospirat molt de temps per aquesta solució”. En aquesta línia, el president de la Diputació agraeix “a la conselleria, a l'empresa, als tècnics tot el treball i la possibilitat d'acabar l'obra, perquè el que volem és donar resposta a les necessitats dels ciutadans.
Per la seua banda ,Garcia ha destacat que “gràcies a la col·laboració institucional, s'ha donat per fi solució a una necessitat mediambiental de primer ordre a Borriol des del boom immobiliari” i ha recordat que “s'ha demorat fins ara a causa dels interessos personals dels càrrecs del Partit Popular, que ja han estat condemnats per les irregularitats al voltant del projecte de la depuradora”. A més, ha apuntat que “la inversió de Conselleria per al col·lector de Borriol és la més gran a les comarques de Castelló en els últims anys".
La consellera, Mireia Mollà, ha enaltit la connivència necessària entre la Conselleria, la Diputació i els dos ajuntaments, subratllant l'objectiu de la Generalitat de “col·laborar amb pobles per a millorar la gestió de les nostres aigües i de la nostra vida”. “Avui culminem una història que ha estat massa llarga per als veïns de Borriol, que s'hagués acabat abans des de la responsabilitat política de treballar en beneficis dels veïns i veïnes”.
Finalment, Hèctor Ramos ha remarcat que “es tracta d’un triomf de tot el poble, que junt a representants com a Silverio Tena, han fet front durant massa temps a impediments polítics”.
El col·lector d'aigües residuals és una canalització de més d’11 quilòmetres de longitud i aprofita l'orografia de la zona per derivar els abocaments del municipi de Borriol a la depuradora de la ciutat de Castelló després de recollir també les aigües de part d’ambdós termes municipals. Les canalitzacions actuals de la depuradora de Castelló, que està dotada amb prou capacitat per a acollir la totalitat del cabal d’aigües residuals, també gaudirà de millores en el seu sistema de recollida i bombeig.