Cebrián: 'Retornem als nostres Parcs Naturals la dignitat i la qualitat que mereixen'
La consellera d'Agricultura, Medi ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, ha agraït als participants en la XIV Trobada dels Pobles del Parc Natural de la Serrra d'Espadà "l'estima pels seus pobles, els paisatges, el seu patrimoni natural i cultural, la seva gastronomia, tradicions i història". Després de signar el llibre d'honor de l'Ajuntament d'Aín, la consellera ha afegit que aquestes trobades posen en valor tot allò que "junts hem de protegir i donar a conèixer als visitants i les generacions més joves, que són el nostre futur".
En aquest sentit, ha destacat la importància del pas donat per la Generalitat per dignificar i donar una major qualitat a la gestió dels parcs naturals de la Comunitat Valenciana, en recuperar la figura del director-conservador, protegir les zones d'amortiment i fomentar la participació a través de les juntes rectores.
Acompanyada pel nou director del parc, José Vicente Escobar, l'alcalde d'Aín, Javier Sorribes, i altres responsables municipals de la mancomunitat, Cebrián ha valorat el perfil tècnic dels nous responsables dels parcs i ha assegurat que estan treballant de manera intensiva per poder esmenar les deficiències que al llarg dels últims anys s'han anat produint en aquests entorns d'alt valor mediambiental per al nostre territori.
La consellera ha volgut així compartir amb els municipis de la Serra de Espadán la trobada anual que se celebra en Aín, un dels 19 pobles que es troben al parc natural i que amb aquesta mostra pretenen donar a conèixer els valors socioculturals, econòmics i etnològics d'aquesta zona.
Coincidint amb el Dia Mundial de les Aus, la trobada ha inclòs un taller de construcció de caixes niu a càrrec de l'equip del parc natural i una exposició d'aus migratòries amb la col·laboració de la Societat Valenciana d'Ornitologia. Al marc d'aquest dia mundial s'estan desenvolupant més de 20 activitats als parcs naturals.
Elena Cebrián ha recordat que la Comunitat Valenciana compta amb 22 Parcs Naturals que es caracteritzen "a més de per la seva gran bellesa natural i paisatgística, per ser espais de proximitat, de gran valor ambiental, històric i cultural, la qual cosa els converteix en un important element de dinamització de l'entorn en complementar-ho amb les mesures socials, de serveis i infraestructures que impulsin un desenvolupament rural harmònic i sostenible".
Tanmateix, la consellera ha afegit que, "per aquest motiu, els ciutadans de la Comunitat Valenciana hem de ser conscients de la gran importància dels ecosistemes dels quals disposem i que hem d'adquirir un compromís ferm per protegir-los, preservar-los i per descomptat gaudir de totes les oportunitats mediambientals que ens brinden".
Carboneres, rutes de l'aigua i plantes medicinals
Entre les diferents activitats de la jornada, Cebrián ha pogut vore com el Club de Muntanya Castro d'Alfondeguilla ha elaborat una carbonera per mostrar als presents com es feien aquestes construccions que transformaven els arbres en carbó vegetal per cuinar i escalfar la llar; o com l'Associació Cultural desenvolupa un itinerari interpretatiu i guiat per a tota la família al llarg de la Ruta De l'Aigua; així com un taller per donar a conèixer les plantes medicinals de la Serra d'Espadà i elaborar remeis casolans.
Aquesta trobada té com a objectiu principal crear vincles entre les diferents associacions i poblacions que conformar el Parc Natural, per trobar un espai que els faciliti el coneixement i procuri la dinamització dels seus recursos.
Elena Cebrián ha assenyalat que la realització d'activitats com la qual es duen a terme, durant aquesta jornada, ens ajuden a promoure la implicació i la participació de la ciutadania en general en les tasques de coneixement, respecte, recuperació i conservació de l'entorn dels nostres parcs naturals.