La Càtedra Reciplasa obri el termini de la huitena edició del concurs ‘Què fem amb el fem?’
El concurs està dirigit a centres educatius de tota la província i consisteix a presentar projectes creatius entorn de la gestió sostenible
La Càtedra Reciplasa-UJI de Gestió de Residus Urbans ja té en marxa la huitena edició del concurs 'Què fem amb el fem?', mitjançant el qual vol involucrar als estudiants i centres educatius de tota la província en la necessitat de promoure la gestió sostenible dels residus. A més, és una iniciativa de gran impacte a l'hora de sensibilitzar a les xiquetes i xiquets, així com a totes les persones joves, en la necessitat d'adoptar hàbits que ajuden a millorar la sostenibilitat en els municipis de tota la província de Castelló.
Es tracta de la huitena edició d'un concurs de maquetes, vídeo i relats que forma part de la iniciativa amb el mateix títol que finança la Càtedra Reciplasa de l'UJI. Sota el nom genèric 'Què fem amb el fem?', una iniciativa de la Càtedra Reciplasa de l'UJI que compta amb el suport del Seminari d'Educació Ambiental de Castelló, promou la gestió sostenible de residus sòlids urbans. Aquest concurs pretén desenvolupar la creativitat i l'expressió de coneixements científics, matemàtics i tecnològics, mitjançant diferents llenguatges artístics per a fomentar una ciutadania críticament activa i responsable per a avançar cap a un model de societat més sostenible.
Sergio Toledo, president de Reciplasa, ha assegurat que "és fonamental sensibilitzar als més joves sobre la importància de tindre bons hàbits en matèria de sostenibilitat. I és en aquestes edats quan és més necessari conscienciar-los perquè reciclen i adquirisquen hàbits que ajuden tant a generar menys residus, com a depositar-los en els contenidors adequats. Com més prompte millor siguen conscients del problema, millor podran ajudar perquè Castelló siga una província més verda".
Els col·legis i estudiants interessats a participar poden fer la presentació dels treballs mitjançant un formulari en línia, que romandrà obert fins al pròxim 13 de maig de 2025. Els projectes duts a terme poden presentar-se en format maqueta, vídeo o relat/conte, sobre qualsevol temàtica ambiental o relacionada amb la gestió de residus, com, per exemple, recollida selectiva, valorització de residus, economia circular, les 4Rs (reduir, reutilitzar, reciclar i recuperar), etc.
Aquest concurs es dirigeix a tots els nivells educatius, Educació Infantil, Primària, Secundaria, FP Bàsica i centres d'Educació Especial, als quals se'ls ha convidat a reflexionar per a prendre consciència sobre la importància que té la gestió dels residus sòlids urbans a la nostra societat. A causa de l'objecte i al públic al qual es dirigeix aquesta iniciativa, la Càtedra compta amb la important col·laboració d'Ecoembes, entitat molt conscienciada a promoure també la sostenibilitat.
Nou premi
Dins d'aquesta convocatòria, enguany s'inclou com a novetat un nou premi al millor treball de final de Cicle Formatiu de Grau Superior de centres autoritzats a la província de Castelló que aborde la gestió de residus urbans, industrials o agrícoles amb enfocament de sostenibilitat.
El premi consisteix en una Tauleta o ordinador portàtil, segons preferència del guanyador o guanyadora, valorat en 500 euros. El termini de presentació és del 6 a 26 d'octubre de 2025 i s'avaluarà la rellevància del tema tractat, l'originalitat de la proposta, coherència en els objectius i en el plantejament i la sostenibilitat, així com la presentació de la memòria, claredat d'exposició, el nivell de l'escriptura, les figures incloses i altres aspectes formals.
El director de la Càtedra Reciplasa, Félix Hernández, ha destacat que "és necessari parlar d'aquests temes en un llenguatge assequible, millorar la comunicació i animar a participar amb les seues idees i el seu treball a estudiants de totes les etapes educatives. I la veritat és que la resposta que hem rebut per part dels col·legis, professors i estudiants davant aquest concurs ha sigut increïble des de la primera edició. Això ens anima a seguir per aquest camí, perquè estem convençuts que amb aquesta mena d'accions avançarem cap a una societat més equilibrada i respectuosa amb el planeta que ens acull".