La Càtedra Interuniversitària de Memòria Democràtica aprova la memòria d'actuacions
El passat dijous 14 de desembre es va reunir a la Direcció General de Reformes Democràtiques i Accés a la Justícia, la Comissió Mixta de Seguiment de la Càtedra Interuniversitària de Memòria Democràtica de la Comunitat Valenciana amb la presència del director general, José García Añón, i representants de les tres universitats que conformen la Càtedra: Universitat d'Alacant, Universitat Jaume I i Universitat de València.
A la reunió es va aprovar la memòria d'actuacions de l'any 2017 on destaquen activitats com la "I Trobada d'investigadors de les universitats i representants d'altres entitats memorialístiques valencianes", el curs d'estiu "Eines i recursos per a investigar la memòria democràtica valenciana" de la Universitat d'Alcant; a banda de diversos seminaris i reunions de formació sobre la memòria democràtica. També s'ha encetat una col·lecció de llibres sobre la memòria, havent-se editat el primer número de la col·lecció amb el títol "La memòria democràtica en la Comunitat Valenciana. Estat de la qüestió", volum que recull les ponències i comunicacions de la primera trobada d'investigadors.
Pel que respecta a les accions concretes realitzades a la Universitat Jaume I durant aquest any 2017 en el marc de la Càtedra, cal destacar la creació d'un equip d'investigació que ha fet les fitxes de víctimes del franquisme i del nazisme de les comarques de Castelló: gent que va estar empresonada, represaliada, afusellada, o retirada dels seus càrrecs com a funcionaris. S'han realitzat més de 200 fitxes de persones de les comarques de Castelló que van estar a camps de concentració nazis. Per altra banda, s'ha realitzat una estada investigadora a l'Arxiu de Salamanca on s'ha trobat correspondència de deportats dels camps nazis i dels seus familiars de la província de Castelló. A més a més, s'han fet entrevistes orals a víctimes i familiars del franquisme, que completaran les fitxes que integren el Centre de Documentació de la Memòria Històrica de la Universitat Jaume I. Tota aquesta informació arreplegada, quan estiga estructurada i més completa, es volcarà a una base de dades de la Generalitat Valenciana de tota la Comunitat.
Per altra banda, a la reunió de la comissió mixta es va proposar que Rosa Monlleó, de la Universitat Jaume I, coordinarà la Càtedra a l'any 2018. Monlleó va presentar una proposta d'activitats entre les que destaquen la organització d'un congrés internacional sobre la Batalla de Llevant o la realització d'un curs de postgrau sobre arxius, fonts i historiografia de la Guerra Civil al Pais València, entre d'altres accions.