La Càtedra FACSA de l'UJI imparteix una xarrada sobre el cicle integral de l'aigua pel Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència
La Càtedra FACSA d'Innovació en el Cicle Integral de l'Aigua de la Universitat Jaume I ha participat en el «Dia de la Ciència», una jornada d'activitats dedicades a diferents disciplines científiques organitzada pel col·legi Ntra. Sra. de la Consolación de Vila-real amb motiu de la celebració del Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència.
Amb l'objectiu d'incentivar que l'alumnat de 4t d'ESO opte per la formació en ciències, la Càtedra va organitzar una xarrada sobre el cicle integral de l'aigua en la qual va donar a conèixer les característiques hidrogràfiques més importants de la província de Castelló. La xarrada va ser impartida per Aina Macías, una jove investigadora de l'UJI, doctoranda i membre de la Càtedra, amb l'objectiu d'acostar el paper de la dona en la ciència a l'alumnat d'últim curs.
Durant la xarrada, que es va realitzar en format en línia per la situació sanitària, l'alumnat va poder entendre mitjançant exemples senzills la disponibilitat real del recurs de l'aigua. I és que, malgrat ser el recurs més abundant del planeta, com va comentar Aina Macías, «només un 0,0064% de l'aigua del món és aigua dolça disponible i accessible per a beure i regar». Així doncs, després d'una breu explicació sobre la procedència de l'aigua que es consumeix i la importància de cuidar els aqüífers, l'alumnat va aprendre com arriba l'aigua a les seues cases i els seus principals usos urbans, industrials i agrícoles. A més, mitjançant estimacions va poder comprovar la quantitat d'aigua que consumeix diàriament a la seua casa per a crear consciència sobre possibles actuacions que pot fer per a estalviar aquest recurs en el seu dia a dia.
Com a conclusió, es va presentar la campanya «Tria l’aixeta», l'objectiu de la qual és promoure el consum d'aigua d'aixeta de la província, que és beneficiosa per a la salut i ofereix avantatges econòmics i mediambientals.
Aquesta xarrada forma part de les activitats de formació de la Càtedra FACSA d'Innovació en el Cicle Integral de l'Aigua de l'UJI amb les quals es pretén donar a conèixer el funcionament del cicle integral de l'aigua als centres de secundària de la província de Castelló.