La Càtedra Diputació de Centres Històrics i Itineraris Culturals de l’UJI analitzarà l’adaptació als ODS de diversos centres històrics de l’interior de Castelló
La Comissió Mixta de Seguiment de la Càtedra Diputació de Centres Històrics i Itineraris Culturals de Castelló s’ha reunit telemàticament per a presentar la memòria de 2021 i el pla d’activitats per a 2022. En la reunió han participat la vicerectora de Cultura i Relacions Institucionals de l’UJI, Carmen Lázaro; la diputada de Cultura, Ruth Sanz; el director de la Càtedra, Juan Antonio García Esparza; la cap del Servei de Cultura de Diputació, Nuria Felip, i Clara Franch del Servei de Comunicació i Publicacions de l’UJI.
Durant 2021 cal destacar que des de la Càtedra s’ha treballat en la finalització de la guia didàctica i la seua publicació i presentació. També s’han presentat els llibres Penyagolosa. Patrimonio de una comunidad. El entorno histórico y el valor social, i Directrices para la gestión de un paisaje cultural. El caso Penyagolosa i ha portat l’exposició itinerant «Camins del Penyagolosa» als municipis d’Atzeneta del Maestrat, Puertomingalvo i les Useres.
En l’àmbit de la recerca, s’han realitzat estudis sobre els ODS i Nova Agenda Urbana en centres històrics, i quant a docència, s’ha impartit un curs GIS i s’ha realitzat la catalogació de centres històrics i la publicació d’apunts docents.
Per a 2022 la Càtedra Diputació de Centres Històrics i Itineraris Culturals de Castelló pretén continuar en l’enfocament d’exercicis anteriors amb la sostenibilitat ambiental dels centres històrics de la província de Castelló i planteja diverses accions entre les quals es troba l’anàlisi d’alguns centres històrics per a la seua millor adequació als ODS. També té previstes comunicacions i divulgacions científiques sobre centres històrics i sostenibilitat cultural.
Pel que fa a la divulgació, la disseminació es completarà amb la realització de seminaris amb ponents internacionals, el manteniment del web de la Càtedra i xarxes socials informant de les accions desenvolupades sobre patrimoni, agenda climàtica i desenvolupament sostenible de centres històrics i afegint continguts didàctics i científics per a usuaris de diferents edats i formació.
En l’àmbit docent i investigador, els membres de la Càtedra continuaran participant del projecte Erasmus+ H2OMap per a posar en valor el patrimoni hidràulic europeu juntament amb la Cátedra FACSA. Les activitats es desenvoluparan amb alumnat d'instituts de Castelló i altres països com França, Itàlia i Portugal.
Per últim, en tractar-se de l’últim any de conveni de la Càtedra, s’ha previst un acte de clausura amb la presentació dels treballs realitzats durant els sis anys de la Càtedra, entre els quals es troben l’exposició «Camins de Penyagolosa», el llibre Penyagolosa. Patrimonio de una comunidad. El entorno histórico y el valor social i el llibre sobre Directrices para la gestión de un paisaje cultural. El caso Penyagolosa, entre d’altres.