La Càtedra Diputació de Centres Històrics i Itineraris Culturals de Castelló de l’UJI augmenta la seua activitat
La comissió de seguiment de la Càtedra Diputació de Centres Històrics i Itineraris Culturals de Castelló de la Universitat Jaume I s’ha reunit dijous 2 de març de 2017 per aprovar la memòria d’activitats de 2016 i la proposta d’activitats per aquest any. A la reunió han assistit per part de l’UJI el vicerector d’Economia i PAS, Miguel Ángel Moliner i el director de la Càtedra, el professor Juan A. García Esparza. Per la Diputació de Castelló han estat presents el diputat de Cultura, Vicente Sales, i la responsable del Servei de Cultura, Nuria Felip.
Per enguany, una de les principals activitats de la Càtedra serà el lliurament de l’expedient a Patrimoni Mundial en novembre, que implicarà el desenvolupament de nombroses accions fins eixa data com la declaració de Béns de Rellevància Local per part dels municipis, la redacció de dos manuals sobre la conservació i restauració d’elements d’arquitectura de l’aigua, masies i elements arquitectònics o la coordinació del Pla de Gestió del Patrimoni Cultural de Els Camins dels Peregrins.
La Càtedra té previst, a més, realitzar les II Jornades de Centres Històrics i Itineraris Culturals als municipis que formen part de Els Camins dels Peregrins, en el que es pretén encalçar les tècniques i materials constructius històrics de determinades construccions i conjunts històrics de cada municipi. El propòsit és involucrar a la població en el valor que té l’entorn per prevenir intervencions que puguen danyar el conjunt històric. Per últim està prevista la realització d’una exposició conjuntament amb l’àrea de Cultura de la Diputació de Castelló i l’elaboració de panels explicatius en cadascun dels municipis.
Memòria 2016
La Càtedra ha tingut una intensa activitat durant l’any 2016 amb reunions de treball amb les alcaldies dels municipis i reunions divulgatives amb el veïnat dels pobles que formen part d’Els Camins dels Peregrins. La realització d’un treball de geolocalització i geoinventariat dels béns patrimonials dels municipis o l’aportació de materials a la pàgina web, així com la reunió amb l’estudiantat que investiguen aspectes relacionats amb la càtedra per a la seua tesi doctoral o treball final de grau i màster.
En setembre de 2016, la càtedra va realitzar unes jornades sobre centres històrics, centrades en la conservació i el manteniment de la construcció tradicional. S’han corregit i editat dos texts vinculats al projecte que estan en procés de publicació i s’ha presentat el projecte en el Congrés What does heritage change?, celebrat en la Concordia University en Montreal. Per últim cal destacar que el projecte Camins de Penyagolosa en què participa activament la càtedra ha obtingut el premi Turisme en la XIII Edició dels premis Radio Castellón Cadena Ser.
La Càtedra creada al febrer de 2016 té com a principal objectiu la col·laboració amb els municipis de la província per revaloritzar el seu patrimoni cultural. Entre els projectes i activitats a desenvolupar es contemplen tant activitats formatives, com de divulgació i transferència del coneixement, com a projectes de recerca i desenvolupament.