Castelló tindrà un nou hospital General
Puig assegura que l'objectiu és que l'obra estiga acabada en els pròxims cinc anys
El president Ximo Puig ha deshojado la margarida de l'hospital General de Castelló. Finalment, entre construir un hospital de nova planta o reformar l'actual s'ha optat per la primera opció.
Així ho ha presentat el cap del Consell aquest dilluns a Castelló, on ha anunciat una inversió de 241 milions d'euros per a alçar el nou complex hospitalari, que se situarà en el solar situat després de l'actual hospital.
El pla de Sanitat és dedicar el nou centre als quiròfans, urgències i plantes d'ingressats i l'actual hospital reformar-lo per a dedicar-lo a consultes externes, rehabilitació, atenció a crònics o mitja estada.
Quant als terminis, encara que el president ha explicat que els tècnics xifren en 10 anys el temps per a construir-lo, l'objectiu és fer-lo en la meitat de temps i poder obrir les seues portes en 5 anys.
Com serà el nou hospital General de Castelló?
El centre tindrà 140.000 metres quadrats, dos i vegades i mitja més que l'actual i 700 llits en habitacions individuals, enfront de les actuals 540 en llits dobles.
Disposarà de 70 coonsultas externes més, 1.300 places d'aparcament, el doble de quiròfans, cinc TACS i cinc ressonàncies.
En aquest sentit, Puig ha indicat el pes important que tindrà la tecnologia en la sanitat del futur per a fer front al repte de l'envejecimietno de la població. Cal recordar que aquest és l'hospital que dóna cobertura directa a 290.000 persones i és el de referència per a 680.000 ciutadans.
De moment, s'ha començat a expropiar les parcel·les que se situen entre l'actual hospital i la ronda Nord, sobre els quals se situarà el nou centre hospitalari, un pàrquing i un parc que separarà a l'edifici de la Ronda.
El nou edifici tindrà set altures, dues amb serveis, urgències i quiròfans en la part inferior i cinc plantes superiors per a hospitalitzacions. Coronarà l'edifici un heliport, la qual cosa permetrà tenir un accés directe des del terrat fins a les urgències, quiròfans i UCI baixant en vertical.
Tots dos edificis estaran connectats per corredors i un vial intern permetrà recórrer tot el complex per dins. Per a això, es planteja demolir els actuals magatzems i la central tèrmica, ja que estan situats just en el que serà el centre del complex.
El director general d'Infraestructures Sanitàries, Jaime Peris, ha explicat que una de les raons per les quals s'ha optat per construir un nou hospital és que permetrà a l'antic continuar funcionant mentre el nou està en obres.
A més, ha recalcat que la reforma de l'actual centre és complicada per la seua distribució lineal i requeriria un manteniment costós.
Un hospital per als pròxims 30 anys
L'hospital General de Castelló és un dels més antics de la Comunitat Valenciana: Amb el primer dels mòduls de la ‘Residència’ alçat fa mig segle, allà per l'any 1967, l'edifici actual té el seu origen en la gran ampliació de l'edifici en 1986.
En 1992 va començar la segona gran reforma, que va construir els tres blocs més nous inaugurats en 1995. Ara, amb el nou complex, s'espera conformar el nou hospital de referència per als pròxims 30 anys, segons ha explicat el president.
D'altra banda, cal recordar que l'hospital General té planificada actualment una ampliació de l'àrea d'Urgències que costarà tres vegades més del que es preveu inicialment en abandonar la constructora que va guanyar la segona licitació per l'augment dels costos (la primera es va suspendre per la crisi del covid). Una reforma de quasi 12 milions d'euros que encara està pendent de ser licitada.