elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Castelló organitza la jornada ‘Realitats’ davant l'augment d'un 20% dels delictes d'odi

Castelló organitza la jornada ‘Realitats’ davant l'augment d'un 20% dels delictes d'odi
  • L'esdeveniment familiar s'organitzarà el pròxim 30 d'octubre a la Casa de la Mar

L'alça dels delictes d'odi durant els últims temps preocupa a la província de Castelló. Aporofobia, racisme, xenofòbia o fòbia al col·lectiu LGTBIQ+ són algunes de les cares d'un problema que des de la Diputació es vol abordar com més prompte millor.

I és que, segons les últimes dades publicades per l'últim informe del Ministeri de l'Interior (corresponent al 2021), els delictes d'odi han augmentant a la província un 20% respecte al 2019 i en un any s'han investigat o detingut fins a 13 persones.

Per això, la Diputació de Castelló organitzarà les jornades de sensibilització ‘Realitats’, que se celebraran diumenge que ve 30 d'octubre de 2022 a la Casa de la Mar de la capital de la Plana Alta.

Un esdeveniment amb el qual se cerca “conscienciar a la societat castellonenca sobre les diferents realitats socials amb les quals es conviu i frenar els discursos d'odi”, com ha explicat la diputada provincial d'Igualtat i Benestar Social, Patrícia Puerta.

Serà una jornada lúdica i familiar, amb xarrades, música, projeccions de curtmetratges, tallers i activitats infantils. La idea, segons han explicat els organitzadors, és que siga una activitat lúdica on tractar aquest problema connectant a les persones i cercant la interacció amb aquestes realitats.

La iniciativa sorgeix després de constatar-se que els delictes d'odi han augmentat un 28% a nivell nacional respecte a l'any anterior (2020) i un 5% respecte al 2019, unes dades que reflecteixen un clar augment sense la distorsió que produeix en l'estadística l'any de pandèmia, quan es reduiren molts delictes.

A més, des dels serveis socials provincials han detectat també un augment, especialment a la ciutat de Castelló, en els delictes contra els migrants. “És un repunt que no s'havia vist abans”, ha explicat Puerta, que ha indicat que en el cas dels delictes contra el col·lectiu LGTBIQ+ els casos també han anat augmentant en els últims anys.

De fet, la Guàrdia Civil, que participarà en la jornada per a explicar la seua visió de la situació, ha posat en marxa recentment un nou departament per a tractar aquest tipus de delictes a la província.

Puerta ha recalcat la importància que la societat connecte i “se sensibilitze d'aquestes realitats per a posar fi a la discriminació” per a “que no es veja la discriminació com una amenaça”.

13 persones investigades per delictes d'odi a Castelló

Les dades aportades per l'Oficina Nacional de Lluita Contra els Delictes d'Odi destaquen l'augment del 26% que s'ha produït a la província en 2021 respecte a l'any anterior i d'un 20% respecte al 2019, per la qual cosa la taxa de delictes d'aquest tipus ja s'ha situat en 4’09 casos cada 100.000 habitants.

Aquesta dada supera la mitjana nacional i autonòmica, de 3’88 casos i suposa la major taxa de l'últim lustre, ja que en els últims anys ha estat lleugerament per damunt d'una taxa de 3 delictes cada 100.000 veïns.

Un augment dels casos que ha portat als Cossos i Forces de Seguretat de la província a detenir o investigar a 13 persones. Segons les dades del ministeri, destaquen especialment els delictes relacionats amb el racisme i la xenofòbia o contra les creences religioses, ja que s'acumulen sis denúncies de cada tipus en el 2021.

A més, s'han tramitat quatre denúncies relacionades amb l'orientació sexual i tres per discriminació de sexe o gènere. Per delictes contra la ideologia han sigut dues i un per discriminació generacional.

En total, els delictes d'odi van sumar 20 casos en 2019, 19 en 2020 i 24 en el 2021 en tota la província de Castelló.

La programació de 'Realitats'

La completa programació de la jornada del diumenge, que abasta des de les 08.30 fins a les 23.00, inclou taules de debat, música en directe, projeccions, i activitats familiars i comptarà amb la participació d'experts en els diferents àmbits en els quals es cometen delictes d'odi. La jornada estarà guiada per Isabela Ruiz, actriu, ballarina i mestra d'educació especial i per Josemola, periodista, escriptor i mestre d'estudis LGBTQ+.

‘Realitats’ començarà amb una sessió de ioga, presa de consciència i meditació dirigida per Roberto Regal, professor de ioga i CEO de Respira Comunicació, que valora aquesta iniciativa com “una trobada que ens obliga a mirar de enfront de la diversitat de persones i circumstàncies amb les quals convivim i ens permet detectar els delictes d'odi que es comenten contra elles, el primer pas per a poder combatre-ho”.

Després d'aquesta primera presa de contacte i després de l'obertura institucional de la jornada, tindrà lloc una taula de debat sobre ‘Pobresa a la província de Castelló’, en la qual participen Núria Tendeiro, directora de la xarxa European Anti Poverty Network Comunitat Valenciana (EAPN CV) i Francisco García, sotsoficial major de la Guàrdia Civil de Castelló. Serà la primera de les tres taules previstes per a l'esdeveniment.

En la segona es debatrà entorn de ‘La Migració a Castelló’ i inclourà la projecció del curtmetratge documental ‘Guions sense papers’ a iniciativa de Pangea. Després del visionat, s'obrirà una reflexió amb les veus de Valentina Lema, mediadora intercultural de Pangea en l'Ajuntament de Castelló, una xarxa encarregada de la coordinació de polítiques d'atenció a les persones migrants amb les entitats locals de la Comunitat Valenciana i Alfonso Aranda i Diego Ángel Heredia, guàrdies civils pertanyents a EDATI, l'equip d'atenció a l'immigrant de la Guàrdia Civil. Aquesta taula comptarà també amb la moderació de Romary Vaamonde, CEO del Teler Innovació Social.

A la vesprada, s'abordarà la tercera i última taula de debat, amb la visibilització del col·lectiu LGBTQ+. Es projectarà el curtmetratge documental ‘Better Days’, de Fran Herrero i s'escoltaran les reflexions de Josemola; Nerea Flores, estilista i altres ponents pendents de confirmar.

En la programació de ‘Realitats’ també s'ha contemplat activitats per a famílies diverses, com un taller de pintura per a públic infantil i juvenil i el taller de polseres diverses, a càrrec de CLGS (Col·lectiu de lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals de la Safor). Matí i vesprada estarà en marxa la performance Fruit&Love Tatoo, amb Martín Moltó i Ana Banana i, a més, està confirmada l'actuació del grup cubà AR-Latin, que repassarà els grans èxits de la música llatina. Com a colofó final, després de la lectura del manifest “Realitats”, començarà l'espectacle Queer Kansas Party, amb el show drag de La Paca ConPelos, Eco Delantro i La Xiqueta Delantro.

Segons els seus organitzadors, ‘Realitats’ és una trobada necessària per a ‘conéixer i comprendre altres realitats que no vivim, però amb les quals convivim. Només treballant junts podrem fer front als delictes d'odi en la nostra societat’.

Pujar