elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Castelló encara el final de 2024 amb més de 100 activitats: Teatre Principal, Auditori, Museu, EACC i Filmoteca

Castelló encara el final de 2024 amb més de 100 activitats: Teatre Principal, Auditori, Museu, EACC i Filmoteca

     Castelló arranca la temporada cultural amb una àmplia programació fins a finals de 2024 en els quatre espais de l'Institut Valencià de Cultura (IVC): Teatre Principal, Auditori, Museu de Belles Arts i Espai d’Art Contemporani.

    El director de l'IVC, Álvaro López-Jamar ha assenyalat que este trimestre se superarà el centenar d'activitats perquè Castelló "tinga la programació que requerix". "No es tracta de portar la programació de València sinó que Castelló tinga una programació pròpia", ha explicat.

    La nova obra de Carlos Hipòlito, una de les parades de Sophie Auster per Espanya, l'aniversari de l'EACC amb activitats per als més xicotets o un cicle de cinema d'Agnès Varda marcaran l'inici de la temporada en la capital de la Plana.

    Teatre Principal: De Carlos Hipòlito a les principals produccions valencianes

     La directora adjunta d’Arts Escèniques, María José Mora, ha sigut l’encarregada de donar a conéixer la proposta del Teatre Principal de Castelló, “amb una programació dinàmica composta per peces de creació contemporània, entre les quals es troben clàssics de tots els temps presentats des d’una visió actual, espectacles familiars i propostes de dansa i circ”.

    La programació d’abonament inclou huit grans espectacles: Burro, amb l’actor Carlos Hipòlit; l’espectacle Creaviva amb la premi nacional Rafaela Carrasco; el clàssic El zoo de vidre, de Tennessee Williams; la comèdia musical El novio de España; la inquietant i premiada obra L’adversari, d’Emmanuelle Carrère o Carmen. Nada de nadie, amb la reconeguda actriu Mónica López.

    Destaquen també les produccions valencianes, com Maror de Rodolf Sirera o Valparaíso de l’actor, dramaturg i director valencià Manuel Valls. Així mateix, ja en 2025 arribarà la producció pròpia La Mancha, que incorpora activitats de mediació o La farra.

    Els abonaments del Teatre Principal de Castelló ja s’han posat a la venda en la web de l’IVC i en taquilla, amb preus que van des dels 30 a 100 euros, depenent de la butaca triada.

    D’altra banda, el Principal acull també durant este trimestre la celebració de l’octava edició de la ‘Nit del Circ Valencià’ (22 de desembre), amb l’objectiu de donar visibilitat a artistes i companyies circenses valencianes.

    La directora adjunta d’Arts Escèniques ha destacat que, a més de la programació d’abonament, “s’obri el teatre durant tota la temporada a altres propostes ampliant l’oferta dirigida a un públic familiar” i es reforça la programació didàctica dirigida a centres escolars.

    Auditori de Castelló, més música

    D’altra banda, el director adjunt de Música i Cultura Popular, Joan Cerveró, ha sigut l’encarregat de desgranar la programació musical de l’Auditori de Castelló, que busca “consolidar la seua identitat com un espai musical i cultural de referència amb una programació de qualitat, plural, vinculat a la societat i que siga sostenible culturalment i econòmicament”.

    L’Auditori augmenta notablement l’oferta programàtica durant el trimestre, amb set concerts entre els quals destaquen els dos de l’Orquestra de la Comunitat Valenciana, els noruecs Engegärd Quartet, l’agrupació La Dispersione o l’Orquestra Simfònica de Castelló, que interpretarà la reconeguda Carmina Burana.

    A més, la sala simfònica de l’Auditori acollirà també dos concerts de l’Orquestra de València, amb programes dedicats a Bruckner i una ‘Nit de ballets’, que comptarà amb el reconegut pianista Javier Perianes, per a obres de Stravinski, Txaikovski i Khatxaturian. També es posarà en marxa cicles de jazz, de música de cambra, contemporània, world music, sarsuela o solistes, entre altres propostes.

    Dins de l’àmplia programació del trimestre destaquen altres noms com el de Niño de Elche, que actua el 16 de novembre o l’extraordinària veu del tango Sandra Luna, que arriba el 21 d’octubre a la sala de Cambra. També la música en valencià es troba present amb el concert, el 24 d’octubre, de Carles Dénia, que presenta Mussol.

    Altres veus destacades arriben fins a Castelló de la Plana com les de la cantant nord-americana Sophie Auster. La filla del reconegut escriptor Paul Auster serà la protagonista d’un dels concerts del cicle ‘Íntim_Actual’ el 3 de novembre.

    L’Auditori de Castelló comptarà esta temporada amb una important programació educativa en la qual destaquen activitats programades com ‘Descobrir la música’, ‘Vine a l’assaig’ o ‘Música gran per a públics xicotets’.

    De la província també participen en el programa l''Ateneu Musical. Schola Cantorum' de la Vall d'Uixó el 13 d'octubre i la Banda Simfònica de l'Agrupació Filharmònica Borrianenca el 15 de desembre.

    Museu de Belles Arts de Castelló

    Respecte al Museu de Belles Arts, en este trimestre destaca l’exposició ‘Farreras. Sutil Armonia’. A més, la sala vestíbul acollirà la mostra ‘Juan B. Porcar i l’art rupestre’.

    La música també serà present a les sales del museu amb els concerts de ‘Les Arts al Belles Arts’, recitals lírics organitzats amb el Centre de Perfeccionament de Les Arts.

    Així mateix, el centre continua amb les exitoses activitats infantils com ‘Play Cube’, un espai interactiu per a públic infantil fins a huit anys, entre altres iniciatives.

    A més, es presentarà un conjunt de peces de la col·lecció d’arqueologia del Museu restaurades recentment, procedents de les últimes excavacions realitzades pel SIAP de la Diputació de Castelló en els jaciments del Capitell de la Serra d’en Galceran i del Calvari de Montán.

    EACC, 25 anys d’història

    D’altra banda, enguany es commemora el 25 aniversari del naixement de l’Espai d’Art Contemporani de Castelló (EACC), que se celebrarà augmentant el nombre d’activitats.

    L’EACC ha inaugurat l’exposició del col·lectiu ‘Chicks on Speed’, que es pot vore fins al 29 de desembre i que està acompanyat de diferents activitats paral·leles entre les quals destaca la recuperació d’Espai Cinema o Espai Sonor, amb actuacions d’artistes com Jay Jay Johanson i altres propostes d’àmbit local, autonòmic i nacional.

    L’Espai d’Art acull, així mateix, diferents tallers didàctics i al llarg del curs escolar s’organitzen visites educatives adaptades a l’edat dels alumnes.

    Filmoteca en el Raval i Paranimf

    D’altra banda, l’Institut Valencià de Cultura manté un altre any més la programació de la Filmoteca Valenciana a Castelló a través dels dos espais amb els quals treballa de manera conjunta: el Paranimf de la Universitat Jaume I de Castelló i el Teatre del Raval, en col·laboració amb la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Castelló de la Plana.

    Pujar