elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Camins de Penyagolosa reforça la seua candidatura a Patrimoni Mundial amb la inclusió en el Pla Nacional de Paisatge Cultural

Camins de Penyagolosa reforça la seua candidatura a Patrimoni Mundial amb la inclusió en el Pla Nacional de Paisatge Cultural

    La iniciativa de la Diputació de Castelló 'Camins de Penyagolosa' segueix sumant reconeixements de cara a la seua candidatura a Patrimoni Mundial de la Unesco. En aquesta ocasió, ha sigut el Ministeri d'Educació, Cultura i Esport el que ha reconegut el gran valor patrimonial que atresora el projecte en incloure-lo dins del Pla Nacional de Paisatge Cultural (PNPC) i en el llistat dels cent paisatges culturals més representatius d'Espanya.

    El vicepresident i diputat de Cultura, Vicent Sales, ha celebrat 'la merescuda inclusió de Camins de Penyagolosa en aquesta selecta relació d'un centenar de Paisatges d'Interès Cultural (PIC). Camins de Penyagolosa ens està ajudant a reivindicar el llegat arquitectònic i natural que amaguen els nou municipis que componen la candidatura i aquesta nova bona nova és un reconeixement més per a aquest tresor patrimonial que forma part de la identitat de tota una província'.

    Cal destacar que la incursió en la llista, de la que Camins de Penyagolosa formarà part dins de l'apartat 'Paisatges simbòlics i itineraris culturals; paisatges generats a través d'activitats relacionades amb esdeveniments socials, de caràcter lúdic, simbòlic, religiós, artístic, etc', obri 'noves oportunitats de difusió i consolidació per a aquest reclam patrimonial i turístic per a l'interior de Castelló'.

    No en va, el Pla Nacional de Paisatge Cultural té com a objectiu principal la salvaguarda dels paisatges d'interès cultural, afavorint mesures encaminades a garantir la viabilitat d'aquests paisatges, entre les quals s'inclouen la sensibilització social i política o la cooperació entre organismes a diferents escales: internacional, nacional i regional.

    Dos anys de gestions

    La inclusió en la publicació arriba després de dos anys de nombroses gestions realitzades des de la Diputació de Castelló. Per a açò, el grup d'experts que treballava en la redacció de l'expedient a Patrimoni Mundial Unesco, avui dins de la Càtedra Diputació de Centres Històrics i Intenraris Culturals, va realitzar en 2014 els tràmits necessaris per a sol·licitar la inclusió en la llista de paisatges culturals més representatius d'Espanya.

    Per a açò, es va realitzar un estudi de la situació actual del paisatge cultural i una recopilació fotogràfica dels valors més representatius dels camins, a través d'un document modele i una metodologia establida pel Ministeri.

    Pujar