elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano
ORATGE COMUNITAT VALENCIANA

Brutal dada de vent extrem: el punt de Castelló que suporta 31 hores i 40 minuts a més de 100 km/h i arriba a pics de 174 km/h

Brutal dada de vent extrem: el punt de Castelló que suporta 31 hores i 40 minuts a més de 100 km/h i arriba a pics de 174 km/h
  • Aquest enclavament va suportar ratxes de vent pròpies d'un huracà durant més d'un dia

L'estació meteorològica de la Mola de Xert, situada a la província de Castelló i pertanyent a la xarxa de AVAMET (Associació Valenciana de Meteorologia), ha registrat un episodi de vent extrem. Durant més de 31 hores, concretament 31 hores i 40 minuts, aquest enclavament va suportar ratxes de vent superiors als 100 km/h, aconseguint pics de fins a 174 km/h.

Aquest fenomen va començar a les 15.00 hores del passat 7 de desembre, quan les ratxes de vent van superar per primera vegada la barrera dels 100 km/h. A partir d'eixe moment, la intensitat del vent es va mantindre en nivells extrems fins a les 22.50 hores del dia 8 de desembre, quan les ratxes van descendir per davall d'eixa xifra, registrant-se 93,3 km/h.

Un dels majors episodis de vent dels últims anys

El registre de 174 km/h marca un punt àlgid en aquest esdeveniment meteorològic, considerat com un dels episodis de vent més intensos dels últims anys en la Comunitat Valenciana. Aquest fenomen s'emmarca en un context d'entrada d'una massa d'aire fred polar, que a més de deixar temperatures gèlides, ha provocat condicions adverses de vent en tota la Comunitat Valenciana, sent la zona nord de Castelló una de les més afectades.

Cal dir, això sí, que aquesta zona sol registrar importants ratxes de vent i que en més d'una ocasió s'han superat els 150 km/h.

Estació meteorològica de la Mola de Xert
Estació meteorològica de la Mola de Xert

Malgrat això, les dades arreplegades per l'estació de la Mola de Xert reflecteixen la brutalitat d'aquest fenomen. Durant les més de 31 hores de vent huracanat, les ratxes superiors a 150 km/h es van registrar en diverses ocasions, mostrant una persistència i magnitud fora del comuna. Aquests vents, catalogats com de nivell huracanat segons les escales meteorològiques, han deixat al seu pas danys en la vegetació i estructures, a més de dificultar les tasques d'emergència en la zona.


Per què es produeixen aquestes ratxes extremes?

L'enclavament de la Mola de Xert, conegut per ser un punt estratègic per al registre de vents forts, reuneix una sèrie de condicions geogràfiques i atmosfèriques que potencien fenòmens d'aquest tipus. En aquest cas, les ratxes extremes de vent han sigut conseqüència directa de l'entrada d'una massa d'aire fred d'origen àrtic, caracteritzada per un marcat vent del nord i nord-oest.

Aquest flux d'aire, en canalitzar-se a través de les muntanyes del nord de Castelló i la vall de l'Ebre, s'intensifica notablement. La interacció entre l'orografia local i les condicions atmosfèriques crea un efecte d'acceleració que afavoreix la generació de vents huracanats en punts elevats com la Mola de Xert. Aquestes configuracions meteorològiques, encara que extraordinàries, formen part del comportament atmosfèric habitual de la zona en períodes d'entrada d'aire fred intens.

Un símil sorprenent: 2.672 km de vent, com si una fulla volara per Espanya

Segons els càlculs de l'observador de l'estació, Vicent Ibáñez, si l'anemòmetre tinguera un comptaquilòmetres, hauria registrat un total de 2.672 quilòmetres de vent desplaçat durant aquestes hores. Per a il·lustrar-ho de manera més visual, seria com si una fulla espentada pel vent recorreguera eixa distància, la qual cosa equival a travessar tota la península ibèrica de nord a sud diverses vegades.

Aquestes dades destaquen la magnitud del fenomen que ha assotat la zona i subratllen l'impacte del vent a l'interior nord de Castelló, amb la Mola de Xert com a epicentre d'aquestes extremes condicions climàtiques.

MÉS FOTOS
Brutal dada de vent extrem: el punt de Castelló que suporta 31 hores i 40 minuts a més de 100 km/h i arriba a pics de 174 km/h - (foto 2)
Pujar