Blanch assenyala a la igualtat en la ciència com a “factor necessari” per a arribar als objectius de l’Agenda 2030
El secretari general del PSPV-PSOE de la província de Castelló i diputat autonòmic manifesta el suport del grup socialista de les Corts a la iniciativa de Compromís en defensa de la importància de la dona en ciència
El secretari general del PSPV-PSOE de la província de Castelló i diputat autonòmic, Ernest Blanch, ha manifestat el suport del grup socialista de les Corts a la iniciativa de Compromís en defensa de la importància de la dona en ciència i la innovació al llarg de la història. En la seua argumentació durant la Comissió de Polítiques d’Igualtat de Gènere i del Col·lectiu LGTBI que ha tingut lloc esta setmana, coincidint amb el dia internacional d’esta causa, Blanch ha assenyalat a la ciència i la igualtat com a “factors necessaris” per a arribar als objectius de l’Agenda 2030.
El diputat autonòmic ha exposat que “l'escletxa de gènere en els sectors de la ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques persisteixen des de fa anys i en alguns camps com la informàtica està augmentant”. “En l'actualitat, menys del 28% del personal investigador en tot el món són dones. En l'àmbit mundial, les dones soles són el 3% de les persones matriculades en tecnologia de la informació i les comunicacions, el 5% en ciències naturals, matemàtiques i estadístiques i 8% en enginyeria, manufactura i construcció. I només un 9% de les patents del món són de dones”, argumenta Blanch.
El dirigent socialista a les comarques de Castelló assenyala que traslladant estes xifres a Espanya, “sols el 31,4% en tots estos camps són dones. I l'evolució en certs sectors és més preocupant encara: hem passat del 30% de les matriculades en informàtica en les universitats espanyoles en els anys 1985-1987 a un 12% en el curs 2016-2017. I en Formació Professional l'escletxa de gènere és encara major. Només en este mateix curs, soles el 8% del total de l'alumnat matriculat en Cicles Formatius de Grau Mitja d'Informàtica són dones”.
Unes xifres “preocupants” que “ens conviden a continuar treballant a totes i tots en favor de la igualtat, on també ens continua insistint en la gran tasca de conscienciació i instructora de l'educació per al definitiu canvi de mentalitat”.
“Existeix algun codi social innegable que continua relegant a la dona a un àmbit social d'un èxit professional menor, que generalment està associat amb la guarda dels fills, els majors i la llar, i això hem de revertir-lo perquè les dones no es vegen obligades a triar entre l'àmbit professional i el personal”, assegura el diputat autonòmic.
Entre les “barreres socials i culturals”, Blanch destaca “la concepció masculina de l’èxit, en part promoguda per la falta de referents femenins en els càrrecs acadèmics o la discriminació per maternitat, gran hàndicap per a les mares que volen arribar a una carrera professional reconeguda”.
“Per tot això, tenim l’obligació de visibilitzar el paper de les dones en la ciència. Primer, per justícia cap a elles. Segon, per obrir camí a les dones de generacions presents i futures, per a les que hem de generar un ambient acadèmic just i equilibrat, en el que les oportunitats no es troben, de nou, trencades pel seu gènere”, concloïa el diputat autonòmic.