Afanias Castelló retorna a la societat el triple del que rep
L'associació atén 360 famílies de tota la província
Afanias, l'associació castellonenca creada per a millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual,atén ja 360 famílies de tota la província.
L'associació ha presentat aquest dimarts la seua memòria d'activitats del 2021 en la qual reflecteix que retorna a la societat castellonenca el triple del que rep.
En concret, amb el desglossament dels seus comptes, Afanias calcula que per cada euro que va gestionar l'any passat, el retorn directe va ser de 3,29 euros.
Així, de la seua memòria es desprén que rep 4,3 milions d'euros a través dels seus concerts i subvencions, mentre que calculen que retornen 9’2 milions d'euros amb l'atenció que reben les famílies, ja que moltes d'elles haurien de deixar de treballar per a atendre els seus familiars.
Una xifra que es podria augmentar fins als 14’2 milions si se sumen altres conceptes com els salaris pagats als seus 150 treballadors o els impostos abonats.
L'informe l'han presentat Hector Redó i Francisco Gil, president i gerent de l'entitat, que han explicat la dificultat afegida que ha suposat atendre aquestes famílies durant els anys de pandèmia, encara que expliquen que “el covid ha tingut una repercussió mínima” en els centres gràcies a les mesures de seguretat preses.
L'associació, fundada en 1965, ha anat evolucionant al costat dels seus primers usuaris, xiquets dels anys 60, des d'un centre per a pal·liar les necessitats educatives de xiquets que no podien acudir a escoles ordinàries fins a la posada en marxa d'habitatges tutelats o centres ocupacionals per a persones ja adultes, arribant a la residència per als adults ja de la tercera edat.
De fet, des de Afanias apunten a un dels seus pròxims projectes el d'augmentar l'atenció geriàtrica per als usuaris, molts d'ells aquells xiquets amb els quals en els anys 60 es va iniciar l'activitat. Un centre on en aquests moments s'acull a persones que fins i tot freguen el 95% de discapacitat.
Així, en aquests moments compta dos centres ocupacionals on s'atén 98 persones, el Centre de dia que dona cobertura a 39 usuaris, els habitatges tutelats on viuen 21 persones i la residència, on conviuen 36 residents.
En aquest sentit, Redó i Gil han agraït l'esforç dels treballadors, que han aconseguit mantindre l'activitat malgrat les restriccions evitant grans brots, fins i tot dormint de manera voluntària fora de les seues cases per a disminuir els seus contactes i no portar el covid als centres.
L'últim projecte posat en marxa ha sigut el dels dos centres de desenvolupament infantil i atenció precoç (CDIAT), que han mantingut en 2021 l'atenció i el contacte amb les 177 famílies amb les quals es treballa. Es tracta d'uns centres que busquen que xiquets amb les capacitats lleugerament reduïdes puguen inserir-se en la societat des del primer moment.
Augment de l'activitat
La volta progressiva a la normalitat ha permés que es puga comptar amb més personal i reprendre's moltes de les activitats que van haver de ser suspeses.
Per això, Afanias espera augmentar el seu pressupost renegociant el conveni amb la Conselleria, que podria superar enguany els 5 milions d'euros.
En qualsevol cas, des de Afanias destaquen la importància de reforçar la implicació de les famílies i l'associacionisme, perquè les famílies, beneficiàries del servei, siguen també partícips del projecte. En aquest sentit, l'associació buscarà augmentar el nombre de socis, ara situat en 231 persones.