​Un congrés internacional analitza la figura del Che Guevara
La Facultat de Ciències Humanes i Socials de la Universitat Jaume I acull el 3 i el 4 d'octubre de 2017 el Congreso Internacional Revoluciones y revolucionari@s en América Latina. 50º Aniversario de Ernesto Che Guevara (1967), sota la direcció de Manuel Chust, catedràtic del departament d'Història, Geografia i Art de l'UJI.
Ha transcorregut mig segle des de la mort d'Ernesto Che Guevara, sens dubte una de les figures històriques més importants després de la II Guerra Mundial. La seua importància i transcendència solament es poden comprendre en el context històric de la Guerra Freda, del triomf d'una Revolució, la cubana, i dels processos de descolonització i antiimperialistes dels anys seixanta del segle XX. L'epicentre de la Revolució va canviar de continent. Amèrica Llatina va emergir, com mai abans, en un centre teòric, ideològic i polític a nivells mundials. Una nova esperança va irrompre desafiadora a l'ordre liberal occidental després de la II Guerra Mundial i la seua irradiació en la resta del món va ser innegable.
Més enllà de sentimentalismes romàntics o de celebracions hagiogràfiques, però compromesos a no deixar en l'oblit des d'una anàlisi històrica rigorosa i crític, en aquest congrés se seguirà estudiant i investigant sobre la figura del Che, la revolució i els processos revolucionaris que van canviar o van obligar a modificar els valors tradicionals d'aquestes societats injustes i desiguals. I, sobretot, s'intentarà comprendre la Història des dels canvis socials, des del que va significar la Revolució en la Història.
Les conferències magistrals seran a càrrec de: Juan Marchena Fernández, catedràtic d'Història d'Amèrica de la Universitat Pablo de Olavide; Juan Manuel Santana, catedràtic d'Història Moderna de la Universitat de Las Palmas de Gran Canaria, i Christian Cwik,c d'Història d'Amèrica Llatina de The University of the West Indies at St. Agustine, Trinidad and Tobago.