La patronal del turisme valencià manté el seu no a la 'taxa' turística
Asseguren que aquesta nova figura fiscal "és inoportuna, injusta i demonitza al sector que està cridat a mantindre l'activitat econòmica en els pròxims anys"
Els empresaris hotelers i turístics de la Comunitat Valenciana mantenen la seua posició contrària a la proposició de Llei que hui s'està debatent en Les Corts i que previsiblement demà s'emportarà a votació.
Especialment, se sol·licita al PSPV que vote en contra de la proposició de Llei que crea la figura fiscal de la denominada 'taxa turística' per diferents motius, insisteixen des de Hosbec. La patronal assenyala que aquest és "un impost que agreuja encara més la pressió fiscal dels valencians, una de les més altes d'Espanya, i que pagaran un 30% dels turistes que procedeixen de la pròpia Comunitat".
D'altra banda, ho titlla de "inoportú" i considera que "ve a castigar encara més a empreses que no han superat encara els efectes de la crisi del Covid i que està immersa en una complexa situació econòmica derivada de la inflació i dels increments de costos energètics i d'alimentació que formen part bàsica de la seua prestació de serveis". A més, "s'amplia als consumidors que trien Comunitat Valenciana com a destí de la seua preferència, que també pateixen els efectes dels increments de la cistella de la compra".
Així mateix, els empresaris empresaris hotelers i turístics posen en valor el sector del turisme "cridat a sostindre i teixir la xarxa de seguretat de l'economia valenciana en els pròxims anys com ja ho va fer en crisis anteriors. Davant una greu crisi industrial i de les empreses tecnològiques, el turisme i tot el seu efecte arrossegue serà l'activitat que contribuïsca decisivament a l'ocupació, ingressos i contribució al PIB. Un nou impost que demonitze l'activitat turística pot comprometre tot el nostre futur".
Hosbec alerta que amb la taxa turística "la indústria hotelera i de l'allotjament turístic valencià perdrà competitivitat respecte a altres destins amb iguals o superiors atractius als nostres". I adverteixen que "no sols el segment vacacional resultarà afectat, sinó sobretot l'urbà, el de negocis i fins i tot el turisme d'interior. Cap ciutat com Màlaga, Sevilla, Madrid, Bilbao, Saragossa, Santiago... ni Canàries, ni Murcia ni la costa andalusa... ni zones d'interior de Conca, Terol, Albacete i Múrcia per proximitat castigaran els seus turistes i visitants amb un impost a addicional als quals ja paguen".
Un altre dels punts que manifesten en contra d'aquesta llei és que "premiarà al turisme menys sostenible: al no regulat i que no crea ocupació, i tot el que es desenvolupa entorn de l'economia submergida. Cap d'ells pagarà cap taxa pel que aquesta figura va en contra precisament dels criteris de qualitat, professionalització, prestigi i hospitalitat que ha de presidir tota l'activitat turística en la Comunitat Valenciana".
Hosbec considera que hi ha suficients motius més que justificats per a aparcar en aquests moments la tramitació de la proposició de Llei, "sobretot tenint en compte que no s'ha sol·licitat ni es disposa de cap informe que avale la conveniència i l'ajust a dret de l'impost que s'aprovarà". Trasllada que "no s'ha requerit ni informe del Consell Jurídic Consultiu ni informe del Consell Econòmic i Social, davant el més que possible pronunciament en contra d'aquesta norma".
Per part seua, els serveis jurídics de Hosbec estudiaran la impugnació d'aquesta norma davant els tribunals, "ja que un impost bonificat al 100% és un impost clarament innecessari que no deuria si més no passar de la fase de document esborrador" avancen.
"Cap municipi més enllà de València ha sol·licitat o s'ha manifestat favorable a aplicar el recàrrec d'aquesta nova figura impositiva, sent a més València un dels municipis més afavorits pels fons Next Generation que ha de gestionar en els pròxims mesos precisament en estratègies de sostenibilitat i per major quantia que la recaptació de la 'taxa'" afigen des de la patronal. "Ni tan sols la Síndica del PSPV, Ana Barceló, que és candidata a l'alcaldia d'Alacant s'ha mostrat favorable a aplicar aquest impost en aqueixa ciutat. Cap altre alcalde s'ha manifestat favorable a un nou impost perquè són conscients dels riscos que comporta aquest nou dúmping fiscal que s'ha creat entre destinacions turístiques de la pròpia Comunitat".
La patronal sol·licitarà a tots els partits polítics que incloguen en els seus pròxims programes electorals la derogació d'aquesta norma abans de la seua entrada en vigor que està prevista per a 1 de gener de 2024.
Finalment, els empresaris del sector sol·liciten al president Ximo Puig que mantinga a Francesc Colomer en el seu càrrec de secretari autonòmic de Turisme, per a poder coordinar i monitorar els efectes de l'aprovació d'aquest nou impost en la imatge turística de la Comunitat Valenciana en els diferents mercats i poder prendre les mesures legislatives necessàries de reforma o supressió, que seran necessàries.