elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Especialistes en Geografia analitzen en la Universitat de València els espais rurals

    Més de setanta especialistes en Geografia, procedents de diferents països, analitzen en la Universitat de València fenòmens com la despoblació o la resiliència dels espais rurals. Del 23 al 25 d’octubre se celebra el XXII Col·loqui Nacional de Geografia Rural i el V Col·loqui Internacional de Geografia Rural.

    El lema proposat és ‘Aportacions de la geografia (rural) a la visió a llarg termini de les zones rurals’. Els debats s’estructuraran en quatre eixos: l’enfortiment de les zones rurals, les zones rurals connectades, la resiliència territorial dels espais rurals, i la diversificació i multifuncionalitat per a la prosperitat rural.

    La conferència inaugural estarà a càrrec d’un dels principals referents acadèmics en emprenedoria i desenvolupament rural, Gary Bosworth, catedràtic d’Iniciativa Empresarial, Innovació i Estratègia, i director del Centre d’Investigació EPIC de la Universitat de Northumbria (Anglaterra). En la seua presentació (“Una anàlisi espacial de les condicions per a l’emprenedoria rural”), Bosworth resumirà els principals canvis en el marc de política de desenvolupament rural del Regne Unit des del Brexit i compartirà part del treball que el seu equip ha estat realitzant per a DEFRA, el Departament del Govern del Regne Unit per a Assumptes Ambientals, Alimentaris i Rurals.

    La conferència de clausura serà a càrrec de Javier Esparcia, catedràtic d’Anàlisi Geogràfica Regional de la Universitat de València, i se centrarà en un dels temes més actuals que vertebren ‘ geografia rural, el denominat ‘rural proofing’ (‘Rural Proofing: expectatives (in)fundades’), després de l’atenuació del subjecte de la despoblació i la seua problemàtica derivada, un referent habitual en els últims anys.

    L’eixida de camp (dijous, 24) es realitzarà a tres municipis de la comarca de l’Alt Palància: Begís, Viver i Navaixes. A Begís, Adolfo Calvo, catedràtic jubilat de Geografia Física, analitzarà els efectes sobre el patrimoni natural del gran incendi que a l’agost de 2022 va afectar aquest municipi i els contigus. A Viver, els participants visitaran la cooperativa local, exemple de diversificació de l’economia i societat local. Finalment, a Navaixes s’analitzaran diversos dels models turístics que acullen els nostres espais rurals valencians.

    La iniciativa està organitzada pel Grup de Treball (GdT) en Geografia Rural de l’Associació Espanyola de Geografia (AGE), el Departament de Geografia de la Universitat de València, l’Institut Interuniversitari de Desenvolupament Local (IIDL) de la Universitat, la Facultat de Geografia i Història i el Servei de Cultura Universitària del Vicerectorat de Cultura i Societat organitzen. Compta amb el cofinançament de la Conselleria d’Educació, Universitat i Ocupació.

    L’AGE és una agrupació de professionals de la geografia la finalitat principal de la qual és fomentar i desenvolupar la ciència geogràfica espanyola i les seues aplicacions, així com difondre i donar a conéixer els coneixements geogràfics en la societat.

    El GdT de Geografia Rural de l’AGE és un dels més nombrosos, consolidats i amb major tradició en la geografia espanyola. Aquest GdT té com a objectiu el coneixement dels paisatges, dels espais i societats rurals, tant del seu origen com de la seua evolució i perspectives, de les seues estructures i dinamismes, dels seus actors o agents, funcions i problemes, així com de les polítiques i actuacions que el transformen. Els canvis haguts en els espais rurals durant la segona meitat del segle XX i els primers anys del XXI han sigut de tal magnitud que és difícil casar les investigacions i temes tradicionals amb els actuals. El GdT de Geografia Rural, atent a aquests canvis i mutacions, intenta aprehendre’ls, explicar-los i donar testimoniatge d'ells a través de les seues nombroses activitats. Precisament aquests col·loquis són un exemple d’aquesta obstinació.

    Tota la informació es pot obtindre clicant ací: https://www.uv.es/colorural22/index.htm

     

    Pujar