Compromís per Paterna demana que es fiscalitze la Corona i la família reial
Després de conèixer per la premsa que el rei emèrit, suposadament, va utilitzar a Corinna Zu Sayn-Wittgenstein com a testaferro per ocultar patrimoni i que podria estar implicat inclús en alguns dels afers del Duc de Palma en l'anomenat cas Nóos, la coalició d'esquerres considera que la corona com a institució ha tornat a ser qüestionada.
A més, des de Compromís critiquen que al Senat es mantinga l'impediment legal de poder preguntar directament per qüestions que tinguen a veure amb la Corona, i consideren impensable que això estiga passant en una democràcia en ple segle XXI. "A hores d'ara ja es fa molt difícil defensar que una família, que té com a únic mèrit el seu cognom, puga ocupar una institució i participar de la presa de decisions de l'Estat. Però més inimaginable és encara que no es puga preguntar per ella a la Cambra Alta i que no es puga fiscalitzar com qualsevol altra institució de l'estat, en estar vetada aquesta possibilitat" ha declarat el seu portaveu Juanma Ramón.
"Pensem que les noves formes de governar que ens demana la ciutadania han d'estar basades en l'honradesa i la transparència. Una transparència a la que no pot escapar cap institució de l'Estat, més si tenim en compte que es mantenen amb els diners que els i les ciutadanes aporten a través dels seus impostos. Per tot això, considerem necessari que es faça públic si entre les persones que es van acollir a l'Amnistia Fiscal del Govern del PP, es trobava Juan Carlos I o alguna persona lligada a la institució monàrquica" ha manifestat Juanma Ramón. El portaveu de la coalició d'esquerres considera, també, que l'Amnistia Fiscal perpetrada pel PP va suposar una autèntica vergonya ja que es feren servir els mitjans polítics per encobrir robatoris a la ciutadania mantenint l'opacitat en mantindre en l'anonimat a aquelles persones que havien defraudat a la hisenda pública durant anys. "Tot un greuge comparatiu per a la resta de la ciutadania que paga els seus impostos".
Per tot això, Compromís per Paterna porta al ple de juliol una sèrie d'acords encaminats a aprofundir en les formes democràtiques, ètiques i de gestió transparent de les institucions. En concret demanen la publicació de la llista de les persones que es van acollir a l'amnistia fiscal aprovada pel PP; que s'elimine el vet per a que les corts, com a màximes exponents de la voluntat popular, puguen fiscalitzar la corona com qualsevol altra institució que depén dels fons públics, que la Cambra Baixa puga fiscalitzar els comptes de l'executiu i que el Rei i demés membres de la família reial estiguen obligats a fer públic els seus béns patrimonials i la declaració d'activitats que els puguen proporcionar ingressos econòmics.