elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Comença l'exhumació de la Fossa 128 del cementeri de Paterna

Comença l'exhumació de la Fossa 128 del cementeri de Paterna
    MÉS FOTOS
    Comença l'exhumació de la Fossa 128 del cementeri de Paterna - (foto 2)
    Comença l'exhumació de la Fossa 128 del cementeri de Paterna - (foto 3)
    Comença l'exhumació de la Fossa 128 del cementeri de Paterna - (foto 4)
    Comença l'exhumació de la Fossa 128 del cementeri de Paterna - (foto 5)
    Comença l'exhumació de la Fossa 128 del cementeri de Paterna - (foto 6)

    Aquest matí han començat els treballs d'obertura de la fossa 128 del cementeri de Paterna, en la comarca de l'Horta Nord, on s'estima que puguen trobar-se de 120 a 130 cossos afusellats durant la repressió franquista, procedents de nombroses localitats de la província de València i d'altres territoris de l'estat, com Murcia, Granada, Jaén, Toledo, Ciudad Real i Guipúscoa.

    En l'acte d'inici d'aquesta actuació, promoguda per la Diputació de València, han estat presents la diputada de Memòria Històrica, Rosa Pérez Garijo, el president de l'Associació de Víctimes, Daniel Galán i el director arqueològic de l'empresa que durà a terme el treball, Miguel Mezquida.

    A més, també han assistit el diputat d'Hisenda de la corporació provincial i alcalde de Faura, Toni Gaspar, l'alcalde de Simat de la Valldigna, Víctor Mansanet, i el regidor de Memòria Històrica de Silla, Valentín Mateos, que esperen que en aquesta fossa es troben les restes de veïns de les seues poblacions.

    Les obres, finançades per la Diputació de València, són el començament també de les nombroses actuacions en matèria de memòria històrica que es duran a terme durant 2018 amb un pressupost de 626.000 euros.

    Tal com ha recordat la diputada de Memòria Històrica, Rosa Pérez Garijo, "la Diputació és la primera i de moment l'única administració pública que està finançant l'exhumació de fosses perquè és una prioritat política del govern provincial; aquesta és la cinquena fossa que obrirem des que va començar la legislatura i esperem arribar a exhumar un 20% de les fosses comunes d'aquest cementeri", ha sentenciat.

    Pérez Garijo s'ha solidaritzat amb els familiars de les víctimes allí presents "que porten tota la vida esperant aquest moment i és alguna cosa que no es podia allargar ni un minut més", ha destacat Rosa Pérez.

    Per la seua banda, el president de l'Associació de Víctimes, Daniel Galán ha declarat que es va a iniciar aquest procés, que porta en marxa des de 2015 "per a dignificar la memòria dels nostres familiars. Cerquem veritat, justícia i reparació", ha sentenciat.

    Els treballs d'excavació i exhumació de la fossa comuna, a càrrec de l'equip d'ArqueoAntro, es perllongaran durant els pròxims dos mesos. "En una setmana esperem arribar a les restes dels represaliats, després s'inicia el procés de delimitació de la fossa i el començament d'exhumacions", ha explicat l'arqueòleg Miguel Mezquida.

    Una vegada finalitzats els treballs de camp, s'envien les mostres a l'Escola de Medicina Legal de la Universitat Complutense de Madrid, on s'estudien les restes exhumades. "Després d'aquest procés, una empresa genètica farà les anàlisis de les mostres d'ADN les famílies involucrades en el procés", ha detallat l'arqueòleg d'ArqueoAntro. Anàlisi que, juntament amb els estudis arqueològics i antropològics, permetran la individualització i identificació completa de les restes de les víctimes per a ser retornades als seus parents en un termini màxim de dos anys.

    Concretament, en la número 128 s'esperen trobar de 120 a 130 persones executades. Entre les víctimes es troben veïns de diferents territoris de l'Estat, ja que "ací va ser l'últim reducte de la república i va haver-hi molt militar traslladat que va acabar ací la guerra", ha comentat Miguel Mezquida.

    Subvencions per a projectes de recuperació de memòria històrica

    Fa uns dies es va aprovar en Junta de Govern la nova convocatòria de subvencions per a la realització de projectes de recuperació de la memòria històrica en la província de València, que es publicarà en el BOP pròximament.

    Aquesta subvenció compta amb diverses línies d'actuació dirigides a la indagació, la localització, l'exhumació, la identificació i el trasllat, si és procedent, de les restes de les persones desaparegudes violentament durant la Guerra Civil o durant la repressió política i social posterior; d'altra banda, la instal·lació d'elements testimonials en reconeixement d'edificis, llocs i espais geogràfics vinculats a la memòria històrica, per haver ocorregut en ells algun tipus d'actuació o esdeveniment en el període comprés entre l'esclat de la Guerra Civil i la fi de la Dictadura; i una tercera línia de subvencions encaminada a la retirada de símbols contraris a la memòria democràtica, així com la substitució de nomenclàtor calles, d'aquelles que incomplisquen l'establit en els citats preceptes.

    Els beneficiaris d'aquestes ajudes seran aquells Ajuntaments i Mancomunitats de la província de València, així com entitats i associacions privades sense ànim de lucre, que incloguen en els seus estatuts activitats de recuperació de la memòria històrica.

    Pujar