Què passa si el Congrés no aprova la nova pròrroga de l'estat d'alarma?
Pedro Sánchez demanarà la confiança de la cambra per quarta vegada aquest pròxim dimecres
La primera declaració de l'estat d'alarma va arribar 14 de març. Des de llavors, el coronavirus ha continuada aguaitant amb força a tota Espanya però perdent manxa conforme passaven els dies malgrat que les dades continuen sent alarmants. Després d'aqueixa primera declaració, van arribar altres dues i aquest dimecres el president del Govern, Pedro Sánchez, sol·licitarà la quarta.
Però què passa si el Congrés dels Diputats no aprova la nova pròrroga de l'estat d'alarma? El rebuig a aquest pla suposaria la derogació immediata del Reial decret amb el qual s'està regulant la crisi sanitària i per tant, també la fi del confinament. A més, quedaria en l'aire el compliment del pla de desescalada dissenyat pel Govern.
"Seria el caos sanitari i econòmic. No vull ser alarmista però, si l'estat d'alarma decau, tothom ha d'incorporar-se a la seua activitat, siga la que siga. No es podran plantejar restriccions de mobilitat", ha explicat aquest dilluns el ministre de Transports, José Luis Ábalos.
I és que, encara que alguns juristes sostenen que es posarien aplicar altres lleis substitutives amb les quals en certa manera fer front a la situació, la veritat és que de no tirar avant la quarta pròrroga es podria fi al comandament únic establit des de mitjan març.
Fonamentalment, la seua derogació tindria dues conseqüències: la lluita contra el coronavirus deixaria d'estar dirigida pel Ministeri de Sanitat i per tant seria cada comunitat autònoma la que prendria les decisions que considerarà pertinents; i en segon lloc, seria la fi del confinament amb el qual s'ha aconseguit frenar l'expansió del virus.