Els partits es mobilitzen per a exigir que es paralitze l'ensulsiada del poblat marítim de Torre la Sal
Des de Ciutadans exigeixen a la Generalitat que defense aquest conjunt de cases típiques mediterrànies amb un gran valor patrimonial i turístic
Ciutadans (Cs) en Les Corts valencianes ha exigit la paralització de l'ensulsiada del poblat marítim de Torre la Sal a Cabanes. Segons ha explicat el diputat de Cs Eduardo del Pozo, aquests habitatges construïts fa més de 150 anys que compten amb escriptures públiques i que han pagat sempre els seus impostos corresponents, estan amenaçades pel Ministeri de Transició Ecològica que pretén recuperar-les i derruir-les per trobar-se en domini públic marítim terrestre.
Sobre aquest tema, ha criticat que des del Ministeri només s'hagen atorgat huit dies als afectats per a poder preparar el seu defensa, la qual cosa genera una gran indefensió i ha subratllat que aquest poblat compost per cases típiques mediterrànies i centenàries té un un gran valor patrimonial i turístic, per la qual cosa “la Generalitat hauria de fer tot el possible per a garantir la seua protecció”.
Per això, Cs ha registrat una Proposició No de Llei (PNL) que exigeix “paralitzar el desallotjament dels veïns, la desposesió dels seus habitatges i l'ensulsiada dels habitatges; concedir més termini per a realitzar al·legacions; i proporcionar als veïns tota la informació dels seus expedients administratius de manera ràpida i pròxima”. A més, Cs insta “la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport a estudiar la possibilitat de declarar el poblat marítim de Torre la Sal com a Patrimoni Cultural Valencià amb un règim especial de protecció”.
Segons ha explicat el diputat de la formació liberal, aquest poblat “conserva l'encant del seu passat pesquer, amb els tradicionals habitatges valencians de pescadors en les quals durant segles han residit famílies dedicades a la mar i a l'agricultura”. “Actualment, hi ha habitatges que tenen més de 150 anys, i han sigut traspassades entre diverses generacions familiars, formant part de la història de la província de Castelló”, ha afegit, i ha recordat que “aquests habitatges estaven construïts molt abans que entrara en vigor la Llei de Costas de l'any 1969, i totes elles compten amb escriptures públiques, així com la seua correcta inscripció en el Registre de la Propietat sense cap afecció sobre domini públic”.
“Aquests habitatges sempre han sigut considerades com a urbanes des de l'Ajuntament de Cabanes, pagant sempre els corresponents impostos, tant l'impost de béns urbans com la taxa de fems. Els habitants d'aquests habitatges tenen des de fa més de 100 anys els mateix drets i obligacions que la resta dels veïns de Cabanes”, ha conclòs Del Pozo.