elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Els partits de la Comunitat es posen d'acord per a censurar la idea “horrorosa” de la possessió d'armes

Els partits de la Comunitat es posen d'acord per a censurar la idea “horrorosa” de la possessió d'armes
  • La proposta de Santiago Abascal que qualsevol persona puga disparar si l'ataquen en el seu habitatge no ha sigut ben rebuda per cap formació política

La recent proposta de Vox de legalitzar la possessió d'armes en els habitatges privats per a poder exercir l'autodefensa en cas de ser atacat no ha deixat indiferent a cap partit polític. La polèmica va començar ahir, quan el president de la formació d'extrema dreta, Santiago Abascal, va apostar per “ampliar el concepte de legítima defensa” perquè no es produïsquen “situacions injustes”, un plantejament que no ha sigut ben rebut per la resta de partits. I és que si hi ha alguna cosa en el que s'han posat d'acord totes les forces polítiques, independentment de la seua ideologia, és en la censura de les armes.

Compromís

En concret, a la Comunitat Valenciana Compromís ha mostrat un rotund rebuig cap a la mesura després que el senador territorial de la formació, Carles Mulet, sol·licitara al Govern espanyol dades sobre el nombre de llicències d'armes que existeixen al país. “A Espanya hi ha 8.459 llicències d'arma tipus B, aqueixes dades no generen seguretat ni assossec”, indiquen des del partit nacionalista. En aquest sentit, segons Mulet, “hem d'aspirar a una societat que no necessite armes, no armar-nos amb més facilitat”, ja que en la seua opinió, són un “maleït invent que únicament serveix per a matar”. Com a il·lustració del que podria arribar a ocórrer en una societat on les armes fores legals, Compromís recorda que els Estats Units llança uns índexs d'assassinats i criminalitat molt superiors a la mitjana del món occidental (33.000 persones moren a l'any als EUA per armes de foc). “No podem anar cap a un model malalt, perquè no se soluciona res, simplement crea un problema més greu”, lamenten des de Compromís. De fet, el portaveu de la formació al Senat s'ha mostrat convençut que si una persona creu que necessita una arma per motius de seguretat “cal buscar l'arrel d'aqueixa inseguretat i buscar solucions, no intentar solucionar els conflictes o problemes a tirs”.

La mateixa opinió va manifestar ahir la vicepresidenta de la Generalitat, Mónica Oltra, qui va assegurar en xarxes socials que la proposta d'Abascal, més enllà de legalitzar les armes, cerca generar por entre la societat. El que diuen, va indicar Oltra, “no té res a veure amb que la gent porte armes”. Segons el parer de la candidata a la Presidència, “la qual cosa volen és que la gent senta la necessitat d'haver de defensar-se d'un perill incert. No hi ha res que faça més por que un perill incert. I aqueix és l'objectiu: que el que moga el vot siga la por”.

PSPV

Per part seua, els socialistes valencians també han repudiat la proposta de Vox sobre portar armes per a exercir la legítima defensa. Així ho va posar de manifest ahir el síndic del PSPV en Les Corts, Manolo Mata: “El debat no està en el canvi climàtic, la desigualtat, l'envelliment de la població, la soledat, el sistema sanitari, l'educació, la falta d'oportunitats dels joves… El debat és si tenim armes a casa per si entren els dolents o quan lleven llaços”, va escriure en Twitter. A més, segons el portaveu socialista són les Forces de Seguretat les úniques capacitades per a tindre armes. “Les armes serveixen per a matar i han d'estar en mans de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat (FFCCSS) perquè la Constitució les ha posades a les seues mans”, recorda Mata, per a qui la proposta té de “horrorós que crega una sensació d'inseguretat que no existeix”.

Però no solament en la Comunitat els socialistes han rebutjat la proposta d'Abascal. De fet, la portaveu de l'Executiu, Isabel Celaá, va censurar ahir el canvi “radical” i va assegurar que des del PSOE “no volem de cap manera semblar-nos als Estats Units en aqueix aspecte” perquè “mai hem tingut una cosa així, excepte en èpoques horribles del passat com la Guerra Civil”. En aquest sentit, des del PSOE consideren la mesura una crítica “vetlada” a la labor de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat.

Ciutadans

Des de Ciutadans també consideren que la millor defensa de la societat són les FFCC, com va indicar el candidat a la Presidència de la Generalitat, Toni Cantó. Segons ell, Espanya “no necessita trinxeres armades” perquè ens defensen “les millors FCSE i del món que han fet d'Espanya el país amb menor taxa d'homicidis de la Unió Europea”. Així mateix, en les seues xarxes socials va ironitzar preocupat sobre la possibilitat que els espanyols pogueren armar-se i el president de la Generalitat Catalana, Quim Torra, cridara “*apreteu a milers d'extremistes armats”.

També en xarxes el president de Ciutadans i candidat al Govern, Albert Rivera, es va posicionar en contra de la proposta de Vox, al mateix temps que va recolzar la labor de les Forces de Seguretat. “Jo sí suport i confie en la Guàrdia Civil i la Policia Nacional, que fan un gran treball garantint la llibertat i seguretat de tots”. En opinió de Rivera, són necessaris “més recursos policials i menys ocurrències”.

PPCV

Sobre la falta de recursos en seguretat també s'han mostrat preocupats en reiterades ocasions els populars valencians, els qui van denunciar que des que Pedro Sánchez és president la taxa de criminalitat ha augmentat en la Comunitat un 2%. La sotssecretària regional del PPCV, Elena Bastidas, va posar l'accent principalment a la província de València, on segons les dades que manegen la criminalitat ha passat d'un increment de l'1% a quasi un 5% “en temps rècord”. "Demanem respostes i accions concretes, perquè la seguretat ciutadana és un pilar fonamental que no pot descurar-se”, va subratllar la responsable. Però més enllà de la criminalitat, Bastidas va criticar que el Govern espanyol es queda “de braços plegats” i no preveu en la Comuntat un augment d'efectius ni de Guàrdia Civil ni de Policia Nacional, i tampoc ha previst reposar policies locals. 

No obstant això, malgrat la preocupació del PP per l'increment de la criminalitat, el partit s'ha manifestat totalment en contra de portar “armes pel carrer”, com va assegurar ahir el president dels populars, Pablo Casado. En aquesta línia també es va dirigir als ciutadans en Twitter el sotssecretari d'Organització i cap de campanya electoral, Javier Maroto. “El PP defensa mesures estrictes contra la delinqüència, les màfies i la immigració il·legal”, va recordar. I va afegir: “Defensem a la Policia i la Guàrdia Civil. Fins i tot defensem la presó permanent revisable per a delictes molt greus. Però proposar que els espanyols portem pistola pel carrer, NO".

Podem

D'altra banda, des de Podemos no han condemnat tallantment la proposta d'Abascal, si bé la formació habitada en la Comunitat ha qualificat aquest tipus de plantejaments com a “ocurrències per a tindre notorietat i eixir en la premsa”. Però en l'àmbit nacional la mesura de Vox ha esguitat al líder de Podemos, Pablo Iglesias, qui va reflexionar sobre la venda d'armes als Estats Units en un vídeo de 2012 del programa televisiu La *Tuerka que alguns han comparat amb les paraules d'Abascal. No obstant això, des de la formació van voler aclarir ahir que el secretari general de Podemos “mai va proposar que a Espanya hi haguera venda lliure d'armes”, sinó que va realitzar una “reflexió teòrica sobre la construcció de la democràcia als EUA De fet, fonts del propi partit van subratllar que Podem “porta quatre anys en les institucions i mai ha proposat que a Espanya la gent puga portar armes”.

En aquest sentit, el secretari de Relació amb la Societat Civil, Rafa Mayoral, també va definir la idea de Vox com “una altra ocurrència més perquè parlem aquesta formació política”, mentre en la seua opinió Abascal amaga els seus vertaders propòsits, com privatitzar els serveis públics o baixar els impostos als rics.

Pujar