elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El títol d’expert universitari en Turisme Gastronòmic Sostenible i Desenvolupament Local comença la segona edició a la Universitat d’Alacant

El títol d’expert universitari en Turisme Gastronòmic Sostenible i Desenvolupament Local comença la segona edició a la Universitat d’Alacant
  • El curs universitari incorpora als seus continguts el Pla Nacional de Turisme Enogastronòmic i acords amb la Ruta del Vi d’Alacant i el Patronat de Turisme de la Costa Blanca

  • Ja es pot fer la preinscripció en el curs que s’impartirà entre el 31 de gener i el 31 de juliol de 2023

 

Al final de gener començarà a la Universitat d’Alacant la segona edició del títol d’expert universitari en Turisme Gastronòmic Sostenible i Desenvolupament Local, un curs universitari de caràcter pluridisciplinari que aborda el fenomen turístic des de diferents perspectives que permeten introduir l’alumnat en el concepte de gastronomia, des de la seua història i evolució, fins a analitzar la producció agroalimentària com a resposta a les noves inquietuds de la societat que ha de satisfer el sector i els seus professionals.

El curs tracta conceptes com la sobirania alimentària o k l’slow food i analitza figures com les denominacions d’origen, els mercats de proximitat, les agrobotigues o les certificacions i figures de qualitat agroalimentària que potencien la identitat local. A més, en aquesta segona edició s’hi incorpora l’estudi del Pla Nacional de Turisme Enogastronòmic, «un element que pot servir de motor per a identificar quines qüestions cal incentivar o dinamitzar perquè les destinacions es esdevinguen més competitives i atraguen més demanda», puntualitza el director del títol, el catedràtic de Geografia Humana de la UA, Salvador Palazón, el qual també ha afegit que «hem sumat nous acords amb socis externs, com la Ruta del vi d’Alacant o el Patronat Provincial de Turisme de la Costa Blanca».

Palazón recorda que «la gastronomia exigeix treballadors formats, qualificats. Un tipus de personal que no és possible obtenir a baix cost. La indústria gastronòmica necessita treballadors amb formació especialitzada d’alt valor afegit».

El catedràtic de la UA ha assenyalat la importància de construir un relat complet «al voltant de la destinació turística que ha d’implicar tots els actors i, en el cas que ens ocupa, persones formades que ajuden a fer que l’experiència que viu el turista es veja reforçada. En el cas de l’hostaleria cal saber explicar-li que el que menja no es podria consumir en qualsevol altre lloc. El visitant ha de saber per què s’ha utilitzat un producte determinat i no pas un altre, quina estacionalitat té, on es produeix, qui el produeix i com».

Aquests estudis s’adrecen a emprenedors, professionals del desenvolupament local i del sector turístic, responsables polítics de dinamització turística, titulats de cicle mitjà o superior vinculats a activitats turístiques, diplomats o alumnat que cursa titulacions universitàries relacionades amb el turisme. A més, l’alumnat que compagine aquesta formació universitària amb el treball es pot beneficiar del sistema de bonificació Fundació Estatal per a la Formació en l’Ocupació (FUNDAE) per a finançar totalment o parcialment el cost de la matrícula.

Ja es pot fer la preinscripció en el curs que s’impartirà entre el 31 de gener i el 31 de juliol de 2023.

Salvador Palazón s’ha referit també a la rellevància del sector turístic en el teixit econòmic del territori, «erròniament pensem que el turisme gastronòmic només té a veure amb la restauració, i res més lluny d’això; és molt més que menjar en un restaurant», ha afirmat, i ha recordat que «es tracta d’una mena de turisme que creix cada any i que es relaciona amb tota la cadena de valor: amb la producció (agricultura, ramaderia, pesca, recol·lecció de bolets, apicultura…) amb el processament (cellers, almàsseres, formatgeries, saladures, conserveres…), amb la distribució pròxima, sobretot de cicle curt (mercats, fires, agrobotigues, botigues especialitzades..) i, és clar, amb la restauració i l’hostaleria».

En aquest sentit, el catedràtic ha afegit que «també implica les administracions públiques, les empreses turístiques i altres actors com les universitats, que contribuïm a través d’iniciatives en matèria de turisme gastronòmic i en la formació a millorar el capital humà implicat en el sector turístic».

Pujar