La provÃncia d'Alacant deixa de generar 30 milions al dia per la crisi del COVID19
Es compleixen dos mesos de la declaració de l'estat d'alarma per a la gestió de la situació de crisi sanitària ocasionada pel COVID-19 i la província d'Alacant, igual que la resta del territori nacional, ha alentit de manera clara la seua activitat econòmica. En condicions normals i en mitjana, cada dia de l'any la província d'Alacant generava riquesa per import d'uns 100 Milions d'euros.
Aquesta xifra s'ha vist significativament reduïda per les mesures que ha imposat l'estat d'alarma, i estimem que la província ha perdut uns 30 milions al dia en generació de riquesa, basant-nos en les anàlisis de *FUNCAS que estimen que l'ajust en aquest període (fase 0 en termes del procés de desescalada) ha sigut entorn del 30%.
No tots els sectors d'activitat s'han vist afectats amb la mateixa intensitat, i les diverses mesures legislatives per a pal·liar aquesta crisi dificulten conéixer amb exactitud l'abast de la deterioració de l'activitat productiva, que serà més evident quan es reprenga l'activitat socioeconòmica i es vagen superant les fases imposades pel Govern, segons ha explicat el president de INECA, Rafael Ballester.
En aquest sentit, la decisió estatal de mantindre en Fase 0 a part de la província (àrees metropolitanes d'Alacant i Elx sobretot) ha ocasionat també el retard en la recuperació d'aquestes xifres d'impacte econòmic, que s'arrossegarà durant les pròximes setmanes.
Xifres rellevants
Amb les xifres de finals d'abril se sap que, comparat amb abril de 2019, els cotitzadors a la província d'Alacant s'han reduït un 6,2% (39.244 treballadors), la desocupació s'ha incrementat un 22,3% (32.853 persones) i una mica més de 125.000 treballadors s'han vist afectats per un ERTE -dels quals 109.000 empleats ja han sigut aprovats per Treball- comptant la província d'Alacant amb una població activa i ocupada respectivament segons la EPA de 895.100 i 760.800 persones. Aquesta radiografia permet tindre una visió de la situació actual de l'economia de la província.
Així mateix, destacar que dels 630.000 afiliats a la Seguretat Social en el règim general i d'autònoms que hi havia a l'abril del 2019, a l'abril de 2020 desenvolupant activitat (descomptant els treballadors que estan en ERTE) queden realment uns 465.000; és a dir una reducció en un any del 26% de la força de treball, en la mateixa línia a la reducció que s'indica des de FUNCAS respecte a la reducció del PIB.