El Poble Nou de Benitatxell, un ‘Museu al Vent’ amb rutes audioguiades i realitat virtual 360º
El ‘Museu al Vent’ tindrà una App on es podrà accedir a un llistat amb totes les rutes disponibles i els seus punts d'interés geolocalitzats
El Poble Nou de Benitatxell atresora nombrosos atractius que ensenyar a visitants i turistes. I a falta d’un espai cultural on poder acudir a conéixer la seua història i patrimoni, la Regidoria de Turisme s'ha proposat crear el ‘Museu al Vent’, un innovador projecte que pretén divulgar, a través de rutes audioguiades, realitat virtual 360º i panells interpretatius in situ, la història i el patrimoni local. Si la muntanya no va a Mahoma, Mahoma anirà a la muntanya.
El museu començarà a caminar a final d’este any. El projecte, valorat en 37.159,10 euros, està subvencionat al 65% per l'Agència Valenciana de Turisme dins del marc d'ajudes a entitats locals per a l'any 2020 dirigides a la millora i la competitivitat dels recursos i destinacions turístiques de la Comunitat Valenciana. Així, Turisme Comunitat Valenciana aportarà 24.153,42 euros i l'Ajuntament 13.005,68 euros.
Les actuacions abastaran una gran superfície del terme municipal, posant en valor tant el nucli urbà com els espais agrícoles i naturals. Hi haurà quatre rutes: Ruta urbana pel casc antic, Ruta per la zona rural de l’Abiar, Ruta de la Serp – Puig Llorença per zona natural de muntanya i Ruta dels Penya-Segats per la costa.
Per a les audioguies s'establiran punts en els elements més rellevants de tot el municipi on el visitant podrà parar-se i escoltar la informació històrica, les curiositats, el misteri o les anècdotes del paratge en qüestió.
Les rutes
La Ruta pel nucli urbà, amb un recorregut de 1,5 km, vagarejarà pels nombrosos elements històrics i patrimonials, creant un vertader museu a l'aire lliure. Entre ells destaquen el Portalet, portalada d'entrada al primer nucli poblacional; l'església Santa María Magdalena, construïda entre 1710 i 1774; el mirador de l'església amb impressionants vistes a la badia i als abancalaments; l'oratori Jaime Llobell, l'Ajuntament o el Mercat Municipal. Però també recorrerà punts més desconeguts amb gran valor històric com els Panells de Sants, la seu de l'antiga Lliga Anticaciquista, el Forn de la Roqueta, l'antiga caserna de Carabiners (ara convertida en Biblioteca Municipal), l'antic Cine Cervera o els antics Casinos.
Amb la Ruta de l’Abiar es visitarà, en un recorregut circular de 2 hores i 15 minuts, l'àrea recreativa de l’Abiar i el seu sistema de pous naturals que van proveir d'aigua a la població fins als anys 70. També es farà parada en el Portalet, el mirador del Portalet, un antic Riurau (construcció rural característica de l'arquitectura tradicional del Poble Nou de Benitatxell i la comarca de la Marina Alta destinada a l'elaboració de pansa), el jaciment arqueològic de la Cova de les Bruixes i els nombrosos paisatges de vinyes i abancalaments.
La Ruta de la Serp – Puig Llorença portarà als visitants per una antiga via de comunicació del municipi amb les faldes de la muntanya. En el recorregut, de tres hores de duració, es podran veure antics camins de ferradura, abancalaments agrícoles en pedra seca, forns de calç i les restes d'una antiga pedrera d'època medieval. A més, la ruta permetrà gaudir d'espectaculars vistes des del Puig de la Llorença, així com d'una gran varietat d'ecosistemes de flora i fauna.
Finalment, la coneguda Ruta dels Penya-Segats recorre tot el tram costaner del Poble Nou de Benitatxell, des de la Cala Llebeig (Sud) fins al Morro del Roabit (Nord), i tenint continuïtat amb la sendera del Cap d´Or de Moraira. La senda permet gaudir de les magnífiques vistes, vegetació mediterrània i també visitar antigues coves usades per pescadors, agricultors i contrabandistes.
Una App amb geolocalització, audioguies i realitat virtual 360º
El pressupost per a aquest projecte contempla el reforç de la senyalització, la instal·lació de panells informatius amb codis QR i pantalles tàctils i el desenvolupament d'una moderna App per a Android i iOS que aglutinarà totes les funcions, activitats i informacions sobre les rutes.
En l'aplicació es podrà accedir a un llistat amb totes les rutes disponibles i els seus punts d'interés geolocalitzats. Les principals atraccions seran les audioguies turístiques, amb continguts en quatre idiomes (valencià, castellà, anglés i francés), i els vídeos de realitat virtual amb 360º de visió. Hi haurà un vídeo per a cada ruta o recorregut, de manera que l'usuari podrà realitzar un recorregut virtual previ i tindre una visió general del lloc. Per al visionat dels vídeos VR l'oficina de turisme proporcionarà als visitants ulleres de realitat virtual. L'App també disposarà de calendari d'esdeveniments, notícies, notificacions push, etc.
Desestacionalització i sostenibilitat
L'objecte d'aquest nou ‘museu’ es centra en ampliar l'oferta turística del municipi mitjançant la posada en valor dels principals recursos i béns patrimonials, així com promoure un turisme sostenible i de qualitat. Amb una demanda a l'alça del turisme cultural i ambiental, aquesta proposta reforça la desestacionalització del turisme, amb un clar impacte positiu sobre l'economia local. Entre altres aspectes, fomenta el senderisme, una activitat totalment complementària al turisme de sol i platja que es pot realitzar pràcticament tot l'any.
A més, contribueix a la sostenibilitat del medi, perquè la senyalització de senderes canalitza als usuaris, evitant l'aparició de noves sendes i principalment el calcigament de zones sensibles. Amb els itineraris a peu també es fomenten mètodes de desplaçament lliures d'emissions de gasos contaminants i una forma de vida saludable.