Nova fita en la cova marina del Moraig: el grup d'exploració aconsegueix avançar fins als 3.000 metres d'aqüífer
Gràcies a este nou descobriment han documentat 260 metres de galeria nova
Al GEM s'ha unit un grup d'investigació de la Universitat de València a la recerca de fauna aquàtica subterrània
El Grup d'Exploració Moraig (GEM) continua aconseguint importants fites en el riu del Moraig. En la seua última expedició, duta a terme esta setmana, han aconseguit avançar fins als 3.060 metres de profunditat des de la boca de la mar, superant així la punta d'expedició de 2.800 metres que van aconseguir en 2023.
Gràcies a este nou descobriment han documentat 260 metres de galeria nova, la qual cosa sumat a altres galeries i entramats de l'aqüífer faria un import de 6.000 metres nous explorats per este grup d’espeleobussejadors des de les seues primeres intervencions en 2013, així com un total de 15 puntes d'exploració en dotze anys.
“Estem molt contents i emocionats perquè, a part d'haver superat els 3.000 metres, hem aconseguit arribar fins a un punt que, sobre el terreny, és molt important per a nosaltres. Hem aconseguit sobrepassar la muntanya del Puig Llorença, on hi ha menor capa terrestre damunt, cosa que significa que podrem geolocalitzar el punt en un futur amb sistemes de mesura que geolocalitzen la posició baix l'aigua", ha explicat l’espeleobussejador al capdavant de l'expedició, Eliseo Belzunce.
El Riu del Moraig o Riu Blanc és un riu submarí d'aigua dolça i salada únic en el món. D'ací la seua particularitat i la necessitat de comptar amb unes condicions òptimes i molt específiques per a poder continuar explorant-lo. De fet, este mateix any el GEM havia intentat prèviament en dos ocasions, al febrer i al març, endinsar-se en les seues profunditats sense èxit.
“Necessitem que hi haja una mica de corrents i que la visibilitat siga bona, i això no sempre és fàcil, perquè normalment quan hi ha visibilitat no hi ha corrent i, per contra, a vegades hi ha massa corrent i llavors la visibilitat no és bona. Ens ha costat moltíssim arribar a este nou punt, perquè 2024 va ser un any molt sec i impracticable per la poca aigua de l'aqüífer. Ara es donava eixa situació bona, l'hem aprofitada i ha eixit tot molt bé”, ha aclarit Belzunce.
Però esta exploració no ha servit només per a buscar noves galeries i topografiar la cavitat. Al Grup d'Exploració Moraig s'ha unit un grup d'investigació de l'Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva de la Universitat de València. Encapçalat per Ferrán Palero i amb la col·laboració de l’espeleobussejador Frank Brehier, l'objectiu era avançar en els seus estudis sobre la fauna aquàtica subterrània de la Comunitat Valenciana.
La singularitat del Riu del Moraig i la important labor del GEM
El Riu del Moraig o Riu Blanc és un riu submarí d'aigua dolça i salada únic en el món conformat per nombrosos embornals i galeries. Són poques les persones que s'han endinsat en esta ignota cavitat. Encara hui, després de quasi 50 anys des de les primeres exploracions, el Riu del Moraig és un misteri sobre el qual, a poc a poc, tracta de llançar llum el Grup d'Exploració Moraig (GEM), format pels bussos Eliseo Belzunce, Carles Ramoneda, Joel Borrazas, Guaica Armisén, Jonathan Alcántara, Vicente Gil, Belén Andrés, José María Cortés, Josi Olave, Sasha Karnilovich, Óscar Dolcet, Emanuel Ávila, Albert Pete i altres experts geòlegs, oceanògrafs, biòlegs marins, etc. que col·laboren en els seus estudis.
Des de 2013, este grup d¡espeleobussejadors arribats de tota Espanya ha assumit el repte d'endinsar-se en les seues profunditats i ha aconseguit arribar on fins ara ningú havia arribat. Uns altres van tractar abans de completar els estudis realitzats per José María Cortés o l'alemany Bernhard Pack, qui va morir en 1992 en una immersió en el Moraig. Ells van arribar als 1.125 metres de distància d'esta complexa gruta i, posteriorment, un grup d'investigadors anglesos va aconseguir els 1.350 metres. El GEM és el grup que més metres ha aconseguit explorar, aconseguint quasi triplicar les xifres de les primeres immersions i arribar fins als 3.000 metres de distància des de la boca marina i els 100 metres de profunditat. En 2023, el GEM i l'Ajuntament del Poble Nou de Benitatxell van firmar per primera vegada un conveni de col·laboració anual.