Igualtat quintuplica el nombre de carnets de famílies monoparentals en dos anys
La província d'Alacant ha vist multiplicada per cinc el nombre de famílies monoparentals, passant de les 524 registrades en 2015 a les 2.757 que actualment disposen del carnet que reconeix a aquests tipus de famílies. L'augment es produeix després de l'equiparació per part del Consell del Botànic de famílies nombroses i monoparentals, equiparant a ambdues en drets (ajudes fiscals, exempció de taxes universitàries, descomptes en trasnsports, millor puntuació en l'accés als centres escolars...).
Les monoparentals alacantines que en l'actualitat disposen del carnet suposen el 40% del global autonòmic que des de 2015 a l'actualitat han passat d'1.515 famílies registrades (850 a València, 524 a Alacant i 141 a Castelló) a les 6.967 que conformaven el cens al tancament de 2017.
"El canvi implementat per la Conselleria d'Igualtat dóna aire a més de 2.223 noves famílies monoparentals alacantines a les quals se'ls reconeixen els mateixos drets que a les famílies nombroses. Les monoparentals de la Comunitat Valenciana havien sigut abandonades fins a l'arribada d'aquest Consell", ha indicat la coportaveu de Compromís a les Corts, Mireia Mollà.
Mollà recorda que en 2015 un 53,3% del col·lectiu de famílies monoparentals es trobava en risc d'exclusió social d'acord a l'informe elaborat per Save The Children i "aquestes mesures es destinen a trencar la transmissió generacional de l'empobriment que afecta al 80% dels xiquets i les xiquetes nascudes en entorns desfavorits. No podem consentir una societat on la pobresa s'herete. Estem obligats a aspirar a més i a reconèixer la diversitat familiar".
"Les famílies monoparentals són una de les estructures familiars que més s'han estès al llarg dels últims anys i que a la mateixa vegada més requereixen de suport i protecció per part dels poders públics, a causa de la seua vulnerabilitat, especialment en el cas de les encapçalades per dones, que són la majoria", ha continuat la diputada il·licitana.
Nou decret
L'equiparació d'ajudes i avantatges entre monoparentals i nombroses que va començar en 2016 ha sigut el pas previ al nou decret que regularà la situació d'aquest tipus de nucli familiar, un dels objectius per a enguany de l'últim seminari del Govern del Botànic celebrat a Sagunt. Aquest decret preveu ampliar les condicions en les quals es puga sol·licitar el carnet al·ludit, al que podran acollir-se també aquells casos en què una de les persones progenitores convivents tinga una dependència de grau 3 o gran invalidesa.
"La revisió del decret de famílies monoparentals inclourà noves situació no contemplades anteriorment i millores en el procediment d'emissió i renovació del títol de família monoparental", ha manifestat Mollà.
D'una banda, engloba a les famílies monoparentals on solament hi ha una persona progenitora encarregada de la cuidat dels fills i filles d'origen, per viduïtat, per obtenció exclusiva de la pàtria potestat o acolliment d'urgència-diagnòstic. Inclourà també diferents situacions temporals que comporten la monoparentalitat de la família com pot ser la privació de llibertat, l'hospitalització o la presó i es tindran en compte situacions d'impagament de la pensió d'aliments, la gran invalidesa o dependència de grau 3 d'una de les persones progenitores, o la violència de gènere, entre diferents conjuntures.