elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Generalitat inicia els treballs d'exhumació d'una fossa comuna en el cementeri de Monòver

La Generalitat inicia els treballs d'exhumació d'una fossa comuna en el cementeri de Monòver
  • Pérez Garijo: "Els treballs d'exhumació continuaran fins a aconseguir que el nostre territori estiga lliure de fosses comunes"

  • En aquesta actuació es buscaran les restes de 26 persones de diverses poblacions de la zona assassinades durant la repressió

La Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica ha iniciat els treballs d'exhumació d'una fossa comuna en el cementeri de Monòver, on es troben les restes de 26 persones represaliades en el franquisme.

Aquesta és la segona exhumació que es realitza directament des de la Generalitat, després de la realitzada durant l'últim mes en el cementeri de Castelló, i és la primera que es realitza a la província d'Alacant per part de l'Administració autonòmica.

La consellera de Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, que ha estat present en l'inici dels treballs d'excavació, ha subratllat que aquesta actuació en el cementeri de Monòver "suposa la continuació d'una important fita que va començar fa unes setmanes a Castelló amb l'inici de manera directa des d'una institució autonòmica dels treballs d'exhumació per a recuperar les víctimes".

Així mateix, Pérez Garijo ha assenyalat que els treballs d'exhumació continuaran en tot el nostre territori "amb l'objectiu somiat que estiga lliure de fosses comunes".

26 víctimes afusellades

Els treballs, que s'han iniciat aquest dilluns en el cementeri de Monòver, es centraran en la recuperació de les restes d'almenys 26 persones que, segons els estudis previs, van ser afusellades entre el 18 d'octubre de 1939 i el 5 de desembre de 1939.

El 18 d'octubre de 1939 hauria tingut lloc una primera tanda d'afusellaments amb 11 víctimes: Silvestre Corbí Payá, Antonio Leal Pérez, Luis Poveda Giménez, Francisco Martínez Marco, Juan Verdú Berenguer i Sebastián Verdú Berenguer, tots ells de Monòver; Rafael Celestino Tafaya, Antonio Gómez López i Mariano Noguerón García, d'Elda, així com José Herrero Pastor i José López Guill, tots dos de Pinoso.

El següent afusellament seria el d'Andrés Tortosa Gil, també de Pinoso, executat el 31 d'octubre de 1939.

La tercera tanda d'afusellaments seria el 16 de novembre de 1939, amb 12 afusellats: Antonio Llorca Poveda, Evaristo Maqueda Paya, Vicente Barberá Tordera, José Esteve Santa, Francisco Mateo Cerdá i Sixto Navarro Pérez, de Monòver; Juan García Torres, Pedro Iñiguez Valiente, Antonio Martínez Moya i Domingo Valentín Martínez, d'Elda; Luis García Brotons, de Pinoso, i Joaquín Albiñana Fuentes, procedent de Salinas.

Finalment, la quarta tanda d'afusellaments seria el 5 de desembre de 1939 amb dues víctimes: Alfredo Plá Peral, de Petrer, i Juan José Richarte Estaban, de Sax.

Reunió amb autoritats locals, familiars i tècnics

La consellera Rosa Pérez Garijo i el director general de Qualitat Democràtica, Iñaki Pérez-Rico, s'han reunit a més amb l'alcalde de Monòver, Alejandro García Ferrer, i la regidora de Memòria Històrica, Julia Tortosa Corbí. En la reunió, al costat de familiars de les víctimes i tècnics encarregats de fer els treballs, s'ha explicat el procés de delimitació, exhumació i estudi antropològic per a la identificació de les víctimes.

Pujar