La Diputació d'Alacant aprova el seu primer Reglament Orgànic
El nou document, amb el qual es regula l'organització i funcionament de la institució, potència la participació dels ciutadans i alcaldes en la política provincial
El ple de la Diputació d'Alacant ha aprovat avui amb el suport de tots els grups de la corporació, a excepció de Compromís, el primer reglament orgànic de la institució provincial, un document que regula l'organització i funcionament de la corporació i que potenciarà la participació dels alcaldes i els ciutadans en la política provincial.
El portaveu del govern de la Diputació, Adrián Ballester, ha manifestat que “avui és un dia històric per a aquesta institució perquè després de 198 anys d'existència es dota per primera vegada d'un reglament de funcionament”, que ha qualificat de “modern, innovador i d'acord amb una administració pública del segle XXI que garanteix la participació ciutadana”.
Així mateix, ha agraït als grups de l'oposició les seues aportacions a aquest document i ha lamentat el rebuig de la formació nacionalista, alguna cosa que ha qualificat com “una rebequeria” del seu portaveu, Gerard Fullana. No obstant això, ha indicat que “l'important avui és que 30 dels 31 diputats d'aquesta corporació ens hem posat d'acord per a aprovar un reglament que vela pel futur d'aquesta institució”.
Respecte al contingut de la nova norma, Ballester ha ressaltat que es fomentarà la participació activa dels ciutadans en la política provincial a través de figures com la iniciativa popular. “Obrim la Diputació a les persones, oferint una administració més oberta, participativa i transparent”, ha indicat el portaveu, al mateix temps que ha destacat el paper que el nou reglament atorga als alcaldes de la província a través de l'Escó 32 o el Fòrum d'Alcaldes, aquest últim incorporat a proposta del Grup Socialista. El Debat anual sobre l'estat de la província és un altre dels aspectes destacables d'aquest nou text, que incideix, així mateix, en la incorporació de les noves tecnologies a la Diputació o en la lluita contra el transfuguisme.
Per part seua, el diputat d'Infraestructures i portaveu de Ciutadans, Javier Gutiérrez, ha assenyalat que el nou reglament “tracta que l'administració siga més transparent, efectiva i eficient en la gestió dels recursos dels ciutadans, fins i tot en moments difícils com una pandèmia, i planteja mecanismes per a evitar situacions passades quant al transfuguisme”.
Des del PSOE, el seu portaveu, Toni Francés, ha coincidit en afirmar que aquest document “millorarà el funcionament de la Diputació, així com la participació i la transparència” i ha agraït a l'equip de govern l'admissió de les diferents propostes presentada per la seua formació, com el citat fòrum d'alcaldes o l'admissió de les esmenes a la totalitat a les mocions “per a guanyar en respecte democràtic i institucional”.
Finalment, Fullana, i malgrat reconèixer la predisposició de tots els grups per a arribar a un acord, ha argumentat el seu rebuig al no ser admesa la seua esmena, en la qual se sol·licitava que les comissions informatives dictaminaren les resolucions de les subvencions prèvia a la seua aprovació per part de l'òrgan competent. L'esmena no ha sigut admesa sobre la base d'un informe de la Secretaria general en la qual s'assenyala que aquesta qüestió no és competent del nou Reglament.
Paga extraordinària sanitaris Covid19
El ple ha aprovat també per unanimitat el programa de productivitat que contempla una paga extraordinària de 500 euros al personal sanitari i assimilat dels centres soci-sanitaris de la Diputació per l'exposició al risc i la càrrega superior de treball assumit durant la pandèmia de Covid19.
La diputada de Recursos Humans, María Gómez, ha destacat “la màxima dedicació i l'extraordinari esforç que el personal sanitari de la Llar Provincial i el Centre Doctor Esquerdo ha realitzat durant aquests mesos en primera línia enfront de la pandèmia”.
La paga de productivitat, que s'abonarà als llocs de treball que hagen sigut definits com a Exposició de Risc (nivell 3) que fixa el Ministeri de Sanitat, ascendeix en el seu conjunt a 150.000 euros. Per això, el ple ha aprovat també la modificació pressupostària pertinent per a dotar aquesta partida.
Altres assumptes
El Fons de Cooperació Municipal ha tornat a centrar part del debat del ple arran de la moció presentada per Compromís en la qual sol·licitava incloure en el pressupost de 2021 la quantitat de set milions d'euros per a aquest programa.
Gutiérrez, que ha defensat la postura negativa de l'equip de govern a aquesta proposta, per la qual cosa s'ha presentat una esmena de substitució, ha manifestat la predisposició de la Diputació a reprendre la negociació amb la Generalitat, però ha recordat les competències impròpies que té assumides la institució alacantina.
“Estem d'acord amb en el Fons de Cooperació, però cal parlar abans del dèficit cultural que estem patint i de les competències impròpies que assumeix la Diputació, que suposen 25 milions d'euros, un 10% del pressupost provincial enfront del 0,001% que suposaria per al pressupost de la Generalitat si les assumira”, ha explicat el diputat. “Des de la Diputació d'Alacant fem un esforç 10.000 vegades superior al que estem demanant a la Generalitat”, ha afegit.
Gutiérrez ha defensat, així mateix, que es garantisca la igualtat de condicions respecte a altres províncies i que es mantinga el finançament en municipis xicotets. “Hi ha 85 pobles de menys de 5.000 habitants que podrien perdre entre un 40 i un 50% d'ajudes amb el Fons de Cooperació i això és inadmissible”, ha afirmat.
En la proposta defensada, ha anunciat el compromís de la Diputació Provincial a pressupostar en 2021 i destinar al Fons de Cooperació Municipal una quantitat anàloga a la que el Consell consigne en el seu pressupost d'aqueix exercici, en concepte de despeses corresponents a les competències impròpies, garantint una quantitat inicial no inferior a 3,5 milions d'euros.
Ha assenyalat, a més, la disposició a crear un fons propi destinat a Inversions Financerament Sostenibles per un import que, com a mínim, complemente la quantitat anteriorment assenyalada fins a l'import que el Consell consigne com a aportació al seu Fons de Cooperació Municipal. També s'ha mostrat partidari d'avançar en l'adhesió a aquest programa, durant el termini que la comissió bilateral establisca i en les quantitats que en aqueix fòrum s'acorden perquè les competències impròpies assumides i les obligacions financeres que comporten siguen gradualment transferides a la Generalitat fins a aconseguir la plena adhesió al fons en igualtat de condicions que les diputacions de València i Castelló.
D'altra banda, el portaveu del grup Ciutadans ha defensat a través d'una moció instar al Govern central a realitzar proves PCR en els aeroports als viatgers procedents d'altres països o bé la presentació d'un certificat que acredite que s'han dut a terme aqueixes proves en les 72 hores prèvies. Aquesta mesura està dirigida a detenir la progressió de la malaltia COVID-19.
En matèria de cultura, s'ha aprovat per unanimitat la moció presentada pel Grup Socialista i defensada pel seu portaveu, Toni Francés, per a la celebració d'una nova gala provincial en la qual es premie a figures rellevants de la cultura alacantina. La vicepresidenta primera i diputada de Cultura, Julia Parra, ha recolzat la iniciativa i ha apuntat que "la intenció és que s'instauren sota el nom ‘Premis a la cultura alacantina Miguel Hernández’ en just reconeixement a la figura i l'obra del nostre poeta universal”.
Finalment, el ple ha aprovat una declaració institucional subscrita per tots els grups polítics amb motiu de la commemoració del 25 de Novembre, Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra la Dona. En aquest sentit, els signants de la proposta acorden, entre altres mesures, reforçar les línies de suport econòmic a les corporacions locals de la província per a la posada en marxa de projectes i activitats encaminades a la prevenció i erradicació de la violència de gènere i al manteniment dels serveis municipals de suport i assessorament a les víctimes.
S'acorda, a més, fomentar la prevenció de manera especial entre els joves, millorar la capacitació professional del personal municipal, seguir amb la línia de sensibilització ciutadana mitjançant campanyes de conscienciació o impulsar estudis i investigacions de la situació de les polítiques de gènere.