La Diputació aprova ajudes a 53 municipis per valor de 21,2 milions d'euros
El plenari de la Diputació d'Alacant ha aprovat aquest matí els plans provincials de cooperació a les obres i serveis de competència municipal, que contemplen una inversió de 21,2 milions d'euros, la qual cosa suposa un increment de més del 31% pel que fa a 2016, per a 53 municipis.
La proposta ha comptat amb el vot favorable de PP, PSPV-PSOE, Compromís i el diputat no adscrit, Fernando Sepulcre, mentre que la diputada d'Esquerra Unida (EU), Raquel Pérez, s'ha abstingut.
Aquest gran consens en la votació ha sigut un dels punts més valorats pel president de la institució provincial, César Sánchez, qui ho ha relacionat amb el “bon repartiment de les ajudes” que estableix el pla.
Les localitats més xicotetes seran les principals destinatàries d'aquest programa, doncs 26 tenen menys de 5.000 habitants i 18 no superen els 10.000. La Diputació d'Alacant aportarà al pla 15,3 milions d'euros, mentre que la resta serà a càrrec dels propis municipis.
El plenari de hui també ha servit per a aprovar el pla de millora de la xarxa viària, amb una inversió enguany de 2,3 milions, les ajudes en matèria de Medi ambient, amb quatre convocatòries i una inversió total d'altres 2,3 milions; i el pla provincial d'estalvi energètic, valorat amb 1,7 milions d'euros.
Per a l'impuls de zones verdes es destinaran 400.000 euros, mentre que per a la restauració de zones degrades per l'abocament incontrolat de residus s'han consignat 100.000 euros i per a obres de restauració forestal 150.000 euros. L'Àrea de Cicle Hídric també ha tret endavant dues convocatòries d'ajudes que compten amb una inversió de més de 285.000 euros.
Infraestructures ferroviàries
Tots els grups polítics han recolzat una proposta socialista per a exigir la modernització de la línia ferroviària de rodalies que uneix Alacant amb Múrcia. Segons ha explicat el diputat del PSPV José Joaquín Hernández, aquesta precisa urgentment d'una “modernització”, tant de les vies com dels trens, ja que la seua situació actual està provocant la pèrdua progressiva d'usuaris des de fa tres anys.
El Corredor Mediterrani també ha sigut protagonista amb una moció de Compromís per a reclamar al Govern d'Espanya que cessen les manifestacions d'alguns dels seus representants en contra d'aquesta infraestructura, així com per a demanar-li celeritat en la seua engegada.
La moció, que ha sigut esmenada amb una addició posterior pel PSOE, ha sigut defensada pel diputat José Manuel Penalva, qui ha criticat la “concepció radial” que té l'Executiu de l'Estat en matèria d'infraestructures. “És un fet que és un projecte europeu, sinó, dubte que el Govern haguera tingut aqueixa especial sensibilitat amb aquest territori”, ha opinat.
Per la seua banda, el portaveu del PP, Carlos Castillo, ha acusat a Compromís de fer una proposta basada en “la radicalitat”, ja que la seua moció era “una declaració contra el Govern d'Espanya”.
Encara que ha reconegut els retards existents en l'engegada del Corredor Mediterrani, ha assenyalat que “a hores d'ara no hauria d'haver-hi dubte que existeix un compromís del Govern i del PP” amb aquesta infraestructura. “La Democràcia no dóna titulars ni és excitant, la demagògia sí”, ha resolt.
Finalment, el punt ha tirat endavant amb el vot en contra del PP i a favor de la resta de diputats.