elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Covid persistent: quins són els símptomes més comuns

Covid persistent: quins són els símptomes més comuns
  • Les vacunes són eficaces per a reduir la infecció asimptomàtica i simptomàtica, la malaltia lleu, moderada i greu, i la mortalitat

El covid persistent es caracteritza per la presència de símptomes mantinguts després d'una infecció aguda per SARS-COV-2. “En aquest moment no existeix una definició de Covid persistent acordeu a nivell internacional, encara que sembla clar que es tracta d'una entitat que afecta un gran nombre de persones i que, per tant, està tenint un gran impacte sanitari i social en la pandèmia”, segons el cap de Servei de Medicina Preventiva dels hospitals universitaris de Torrevella i Vinalopó, el Dr. Vicente García.

Els símptomes i signes referits per les persones que pateixen covid persistent són extremadament nombrosos i variats, la qual cosa afig complexitat al seu diagnòstic. “La constel·lació de símptomes és molt àmplia però el cansament, dispnea, miàlgies, insomni i pèrdua de qualitat de vida són els més comunament detectats”.

Per tot això, el Dr. Vicente García assegura que fins que un percentatge molt elevat de la població estiga vacunada és vital que totes les persones, tant les vacunades com les no vacunades, continuen mantenint les mesures de prevenció. “El motiu de mantenir les precaucions, fins i tot després d'haver sigut vacunats, és ajudar a protegir als altres: quantes més persones es vagen immunitzant, menor probabilitat haurà de que la resta s'exposen al virus, o almenys a altes càrregues víriques”.

El cap de Servei de Medicina Preventiva dels hospitals universitaris de Torrevella i Vinalopó, gestionats pel grup Ribera, recorda que “l'evidència actual indica que les diferents bovines són eficaces per a reduir la infecció asimptomàtica i simptomàtica, la malaltia lleu, moderada i greu, i la mortalitat. No obstant això, se sap que la immunitat generada per les vacunes no impedeix de manera completa la replicació del virus pel que l'eficàcia de la vacuna no arriba al 100%”.

Davant l'augment de contagis pel Covid, que ha donat lloc a la cinquena ona d'aquesta pandèmia a Espanya, el Dr. García Román explica que “l'accés a les vacunes ha anat modificant de manera important la dinàmica de transmissió de la malaltia. Un canvi que ha fet evident a mesura que s'han aconseguit cobertures de vacunació molt elevades en els grups diana establits. Això ha suposat un augment de la probabilitat d'exposició al virus per a la població i d'infecció, sobretot, per als grups poc o no vacunats que a mitjan juliol eren els menors de 40 anys i sobretot els menors de 30 anys”.

Segons el cap de Medicina Preventiva, l'augment de la circulació del virus també suposa un risc d'infecció per a les persones que malgrat haver-se vacunat no han desenvolupat immunitat contra la malaltia. D'acord amb les dades d'eficàcia i efectivitat de les vacunes disponibles, aquest grup seria al voltant d'un 10% dels vacunats.

Davant la pregunta recurrent de si un vacunat pot contagiar o no, el doctor García és contundent. “Estar vacunat no eximeix de ser contagiós”, assegura, per la qual cosa “les mesures de prevenció han de ser les mateixes que fins ara, sense excepció”, recorda.

Pujar