Coneixent a l'Azorín més desconegut a través de la seua imatge i la seua paraula
El documental 'Azorín. La imatge i la paraula', elaborat pel departament d'Imatge i Promoció de la Diputació d'Alacant, celebra el 50 aniversari de la mort de l'escriptor alacantí amb un llargmetratge en el qual es pot conèixer la seua faceta "humanista" més desconeguda, alhora que es plasma el seu vessant periodístic i polític.
José Augusto Trinidad Martínez Ruiz, més conegut com Azorín, va nàixer a Monòver (Alacant) en 1873 i va ser un dels novel·listes més importants de la seua època, així com pare fundador de la coneguda com a Generació del 98, al costat de Pío Baroja i Ramiro de Maeztu.
En 58 minuts els espectadors podran fer-se una idea de la realitat d'una figura literària i social d'enorme rellevància en la seua època, però que, no obstant açò, segueix sent un dels grans desconeguts en la seua terra natal i a Espanya.
Exiliat durant els anys de la Guerra Civil a París, Azorín va treballar per a tractar de salvar la vida de contendents de tots dos bàndols i va lluitar, una vegada va tornar a Espanya, perquè molts altres intel·lectuals pogueren fer el mateix, segons ha detallat el diputat de Presidència, Carlos Castillo. Aqueixa és una de les facetes humanistes en les quals se centra el documental.
El seu director, Domingo Rodes, ha remarcat la dificultat i el repte que ha suposat elaborar un llargmetratge que plasmara fidedignament la vida d'una persona que "va inventar una forma nova d'explicar les coses, de veure el món".
Segons ha explicat, tots els textos que es narren en el documental són extractes d'obres d'Azorín, com poden ser "La voluntat", "Confessions d'un xicotet filòsof" o "La ruta del Quixot". En aquest punt cal destacar la labor de documentació del guionista Ramón Cánovas, tal com ha assenyalat Castillo.
Pel que fa a les imatges, aquesta ha sigut una de les parts més complicades, ja que no proliferen fotografies de l'autor, però s'han pogut aconseguir gràcies a l'arxiu de RTVE. Les localitzacions han sigut molt diverses i van des de la seua localitat de naixement fins a París, passant per diverses ciutats de Castella-la Manxa.
El viatge està complementat amb el relat de grans experts en l'obra d'Azorín com Mario Vargas Llosa, Darío Villanueva, Manuel Vicent o Joaquín Valle Inclán, entre uns altres. "Azorín és tot un univers i el documental ens permet aprofundir en un personatge del que desconeixem moltes coses", ha incidit Castillo.
Per a la seua difusió, la Diputació ha encarregat 8.000 còpies en DVD que seran distribuïdes per col·legis, biblioteques, centres culturals i museus de tota la província. A més, el documental, que ha comptat amb un pressupost de 25.000 euros, serà emès pel programa "Imprescindibles" de la 2 de RTVE entre els mesos d'abril i maig.
L'estrena oficial serà demà en l'Auditori de la Diputació (ADDA) a les 20 hores, amb entrada lliure fins a completar l'aforament. Els assistents, a més, seran obsequiats amb una còpia de la reedició de l'obra "El Polític" d'Azorín.