Compromís involucra a la Diputació en la urgència immediata de reclamar el desbloqueig dels recursos retinguts per Madrid
El grup de Compromís a la Diputació d’Alacant ha registrat aquest divendres una moció perquè el plenari de la Diputació es pronuncie sobre la urgència de articular immediatament i des del govern de l’Estat els mecanismes necessaris per transferir els recursos de la ciutadania valenciana retinguts pel Ministeri d’Hisenda, com ja va fer fa dos dies a les Corts valencianes i farà també a altres institucions valencianes.
La situació d’infrafinançament que pateix la Comunitat Valenciana s’ha vista agreujada per la incomprensible decisió del govern central de retindre els recursos de la ciutadania valenciana pel que fa tant l’actualització dels lliuraments a compte a la recaptació real com els fons provinents de la recaptació de l’IVA de la mensualitat de desembre 2017.
En aquest sentit, la coalició reclama convocar amb caràcter d’urgència el Consell de Política Fiscal i Financera per a articular de manera immediata els mecanismes necessaris per a transferir a les Comunitats Autònomes els recursos retinguts pel Ministeri d’Hisenda i avançar en la necessària reforma del sistema de finançament i en el reconeixement del deute que manté l’Estat amb els valencians i valencianes, i especialment amb els pobles d’Alacant, a causa de l’infrafinançament acumulat.
Dilacions continues
El posicionament del govern central respecte l’injust sistema de finançament que pateix la ciutadania valenciana va camí de ser la història d’una dilació continua, ja insostenible, aparcada com està la seu reforma des de que va caducar el 2014. Tampoc ha propiciat un acord per al reconeixement dels més de 20.000 milions d’euros que l’Estat déu als valencians per l’infrafinançament acumulat.
“En el cas de les comarques alacantines”, ha assenyalat el portaveu del grup de Compromís a la Diputació, Gerard Fullana, “els pressupostos generals de 2018, enguany prorrogats, són històricament els de menys inversió pública estatal a la província d’Alacant, concretament representen menys del 50% de la mitjana. Això és que els pobles d’Alacant reben cada any la meitat de la inversió mitjana de la resta de províncies de l’Estat”.
Des del 2011, cada any sistemàticament, la xifra d’inversió en els pressupostos estatals en les comarques del sud valencià s’ha reduït sense excepció passant dels 550 milions d’euros als 200 actuals. L’assumpció del fet que els pressupostos siguen prorrogats no serveix com a pretext donat que las proposta fallida d’aprovació de nous comptes per a l’any 2019 duta a terme per l’actual Govern de l’Estat perpetuava esta situació i la seguia situant en una inversió que seguia situant-se en la meitat percentual de la mitjana estatal.